Juan Manuel Santos Martín ha durat menys d'un mes com a director general de Personal d'Adif, l'empresa pública que administra les infraestructures ferroviàries d'Espanya. Ha dimitit després que s'ha sabut que va ser expedientat i arrestat per firmar el "Manifest dels 100" quan era tinent de l'Exèrcit, el 1981, segons ha avançat El Independiente. Aquest text acusava als mitjans de comunicació de "maltractar les Forces Armades" i denunciava les "injúries i calúmnies" a militars d'"historial brillant i irreprotxable", en referència als colpistes del 23-F del 1981, el judici dels quals arrencava l'endemà de fer-se públic el manifest.

El document també negava que calgués "professionalitzar, democratitzar o depurar" les forces armades. Entre els signants figuraven un centenar llarg de caps i oficials i el cabdill ultradretà Blas Piñar.

Santos ha renunciat "per evitar que un ús d'aquest fet basat en la mala fe i la manipulació més grollera pugui fer malbé gens ni mica la imatge de la presidenta de Adif, Isabel Pardo de Vera, així com la reputació de la companyia," declaren fonts properes al dimissionari.

Condecorat

A Adif hi treballen 14.000 persones. Santos era el responsable màxim de recursos humans d'aquesta empresa pública, que ha confirmat la renúncia. El Independent explica que el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va demanar explicacions sobre l'executiu, doncs el cas "ja era un un rum-rum" a l'empresa i al ministeri.

Santos abandonà l'exèrcit el 1981, després de ser expedientat i condemnat a dos mesos d'arrest, sanció que va ser eliminada del seu full de serveis. El 1985 va ser condecorat amb la Creu del Mèrit Militar amb distintiu blanc per la seva dedicació.

El contingut i to del "Manifest dels 100" dóna una idea de la tensió del moment i l'actitud amb què actuaven llavors els militars, tot just sis anys després de la mort del dictador Francisco Franco. Per exemple, en aquest paràgraf: "Els insults i atacs als nostres companys els considerem dirigits a la col·lectivitat amb les conseqüències que això comporti, doncs tenim el Codi de Justícia Militar per corregir degudament a qui cometi alguna falta, i la nostra fama i prestigi no pot estar en boca de qualsevol".