La vicepresidenta segona i ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha assegurat aquest divendres que es prorrogaran els ERTO més enllà del 30 de setembre. En una entrevista a TVE, la vicepresidenta ha comentat que vol "enviar un missatge de tranquil·litat, hi haurà pròrroga", però no ha precisat quins seran els sectors beneficiats d'aquesta nova pròrroga, que serà la sisena des que va començar la pandèmia. 

El que sí que ha precisat Díaz ha estat quin dia es convocarà la taula negociadora, el 16 de setembre i ha afegit que "els sectors que ho necessitin, les empreses i els treballadors poden estar tranquils". "Ho treballarem amb totes les dades que tenim, sent conscients que avui dia tenim a penes 260.000 treballadors en ERTO i una part petita contínua a temps complet", ha reblat.

Pujada del salari mínim

En la mateixa entrevista, la vicepresidenta també s'ha referit a la pujada del salari mínim, reiterant que l'Executiu espanyol vol que aquest augment sigui una realitat "de manera immediata" i que en la mesura del possible es tancarà un acord "amb el màxim d'interlocutors socials possibles".

"Continuo prioritzant l'acord a les quantitats", ha assegurat Díaz, que ha refusat parlar d'una xifra i ha dit que continua fent gestions telefòniques després d'una taula de diàleg fallida, en la qual la patronal es va negar a signar cap pujada.

Sobre les negociacions, que van caure en sac foradat, Díaz ha assegurat que sent "molta tristesa" perquè la patronal s'ha assegut a la taula de negociació "sense negociar", dient que vol congelar el salari mínim. Amb tot, ha afegit que les gestions que s'han fet per intentar assolir un acord són "infinites".

Per acabar, la vicepresidenta ha acabat comentant que "ha quedat clar que el govern espanyol apujarà l'SMI de manera immediata, perquè ens preocupen el milió i mig de treballadors, els que més ho necessiten, que es veuen privats d'una pujada tal com estan els preus", ha dit.

Reunió a Foment del Treball

Per altra banda, la vicepresidenta va visitar aquest dijous Barcelona i es va reunir amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, per analitzar les vies de cooperació per millorar la productivitat i competitivitat empresarial, l’augment de l’ocupació, i la disminució de la desigualtat social. La trobada també ha servit per intercanviar diferents punts de vista relatius a les actuals dades del mercat laboral a Catalunya.

En aquesta trobada, Sánchez Llibre va traslladar a la ministra la principal preocupació del món empresarial davant una recuperació econòmica que encara no ha assolit els nivells d’ocupació de la situació prèvia a la crisi: “les mesures a adoptar en termes d’increments salarials o reforma laboral han de tenir en consideració la delicada situació actual per a nombroses empreses i l’economia”, i va afegir que “és necessari per tant aplicar noves mesures que flexibilitzin les relacions laborals i millorin la productivitat i la competitivitat”.