Aquest dimecres, 1 de maig, els sindicats catalans esperen tornar a “omplir els carrers” durant la manifestació del Dia Internacional del Treballador, per reivindicar, un any més, ”més drets, igualtat i cohesió social”. L’1 de maig arriba tres dies després de les eleccions generals del 28-A i la victòria del PSOE; uns resultats “positius” segons els sindicats, que han demanat a Sánchez que “creï un govern d’esquerres”.

Enguany és també el centenari de la vaga de ‘La Canadenca’, que després de 44 dies d’aturada va aconseguir que s’establís la jornada laboral de 8 hores el 1919, quelcom a celebrar pel “poder que tenen les mobilitzacions”.

Tal com van explicar la setmana passada els secretaris generals dels sindicats majoritaris a Catalunya, Javier Pacheco de CCOO i Camil Ros de la UGT, les mobilitzacions portaran com a lema ‘Primer, les persones’; una crida a repensar la manca d’igualtat de drets socials i laborals. 

Alhora, pel que fa a la política, Ros i Pacheco van dir prèviament a les eleccions que “esperen que l’èxit de la mobilització sigui doble: l’1 de maig omplim els carrers i el 28 d’abril omplim les urnes de vots contra les reformes laborals, la precarietat i la sinistralitat, alhora que per la recuperació de drets i més democràcia”, explicaven.

Les mobilitzacions

A Barcelona, la manifestació central començarà aquest matí a les 11.30 hores a Plaça Urquinaona i recorrerà tota la Via Laietana fins arribar davant de l'edifici de Correus, on hi haurà  l'escenari per als parlaments de després de la marxa. A diferència dels darrers anys, enguany la manifestació no acabarà a la plaça de la Catedral.

A Girona, la concentració està prevista a les 12.00 hores del migdia a la Plaça de la Independència. També a les 12.00 hi ha la manifestació convocada a Lleida, a la Plaça del Treball, i a Tarragona a la Plaça Imperial Tàrraco.

A més, també es faran actes a Tortosa, a les 12.00 hores a la Plaça del Carrilet, a Terrassa a les 11.00 hores a la Plaça de Lluís Companys, i a Igualada a les 12.00 hores hi haurà una concentració al Passeig Verdaguer.

CCOO i UGT no són els únics sindicats que preparen mobilitzacions. La Conferació General del Treball de Catalunya (CGT) crida a la gent a sortir al carrer a diverses ciutats de tot el territori sota el lema 'La resposta és al carrer'.

Les actuacions de la CNT es faran també a les principals capitals catalanes, a més de Badalona, Berga, Igualada, Mataró, Mollet del Vallès, Sabadell, Tortosa, Vic i Vilanova i la Geltrú.