El dèficit públic del conjunt de les administracions de l’Estat, excloent les corporacions locals, ha assolit el 3,33% del producte interior brut (PIB) espanyol fins al mes de novembre, segons ha comunicat el ministeri d’Hisenda i Funció Pública. Així, el dèficit públic suma 37.243 milions durant els primers onze mesos de 2016, el que representa una xifra un 8,7% inferior al que ja es va acumular durant el mateix període de 2015. Si s'inclou també el saldo negatiu de l'ajuda a les institucions financeres, per import de 2.336 milions, el dèficit fins al novembre seria del 3,54%. El govern espanyol va fixar el sostre de dèficit en un 3,6% per a tot el 2016.

El dèficit de l'administració central (exclosa l'ajuda financera) ascendeix al novembre a 24.520 milions, que equival al 2,20% del PIB, enfront del 2,16% de novembre de 2015. Si s'inclou l'ajuda a institucions financeres el dèficit de l’administració central seria fins a novembre del 2,40% del PIB, segons les dades facilitades per Hisenda.

Seguretat social i comunitats autònomes

El dèficit de la Seguretat Social puja fins a novembre a 7.305 milions d’euros, el que equival al 0,65% del PIB, 4.401 milions més que en el mateix període de 2015. Aquesta evolució es deu al desigual creixement dels ingressos (+2,1%) enfront de les despeses (+3,3%) del sistema. Les cotitzacions socials creixen un 3% (més del doble que fa un any) a causa del increment del nombre d'afiliats registrats al sistema en un 3,2% interanual. La despesa en prestacions socials (contributives i no contributives) ha augmentat un 3,4%, en un ritme similar al dels mesos precedents. 

Les comunitats autònomes han reduït el seu dèficit en un 63% interanual, fins els 5.418 milions, l’equivalent al 0,49% del PIB. Aquesta dada suposa una rebaixa de 0,87 punts percentuals respecte al mateix període de l'any anterior. El dèficit autonòmic s’ha vist afectat favorablement pel resultat de la liquidació definitiva de 2014, amb un saldo a favor de les comunitats de 7.668 milions. Al costat de l'increment dels recursos no financers de les autonomies, que s’incrementen fins al novembre en un 5,9%, les despeses no financeres disminueixen un 0,9% respecte a l'any anterior, destacant la rebaixa del 7% dels interessos meritats.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat