El principal operador mundial de punts d'intercanvi d'Internet, DE-CIX, ha posat en marxa una nova plataforma d'interconnexió a Barcelona. L'objectiu del Govern és que aquesta infraestructura permeti millorar la connectivitat al territori, afavoreixi la presència de nous centres de processaments de dades i permeti "produir" una economia de serveis digitals, segons ha explicat el vicepresident, Jordi Puigneró.

tuit puignero decix

"Aquesta inversió és la base per crear creixement econòmic i prosperitat", ha coincidit el conseller delegat de l'empresa, Ivo Ivanov. El responsable de DE-CIX i el conseller de Polítiques Digitals i Territori creuen que, a través d'aquesta inversió, Barcelona pot convertir-se en el "pròxim gran 'hub' digital del món". Així s'han pronunciat en una roda de premsa conjunta, acompanyats del secretari de Telecomunicacions de la Generalitat, David Ferrer. 

"Projecte molt important" 

El nou node comptarà amb centres de dades, dos dels quals s'ubicaran a la Zona Franca de Barcelona i l'altre a Sant Boi de Llobregat, a les instal·lacions de BitNAP, Equinix i EdgeConneX. El vicepresident Puigneró ha assegurat que es tracta d'un "projecte molt important per al país", que se suma a la xarxa de fibra òptica neutra desplegada per la Generalitat i al port per a cables submarins de xarxa ubicat a Sant Adrià de Besòs. La nova plataforma completa així l'estratègia per aconseguir que Catalunya estigui connectada digitalment. 

Segons ha explicat Puigneró, durant el primer semestre de 2020, aquest port de cables submarins rebrà el primer cable de Facebook, "que ha de permetre que el país disposi d'una connexió directa intercontinental que abans no tenia".

Impacte sobre l'economia 

L'operador DE-CIX ha destinat fins a un milió d'euros a la construcció de la infraestructura, tot i que Ivanov, el seu conseller delegat, ha subratllat que la inversió no és tan important com l'impacte que provocarà sobre l'economia catalana. La infraestructura serà "un imant" pel creixement de la indústria digital, ha destacat, posant l'exemple de Dubai, on s'han arribat a crear fins a cinc centres de dades des de l'aterratge de l'empresa fa onze anys. 

El secretari de Telecomunicacions, David Ferrer, ha explicat que la Generalitat manté converses per triplicar la capacitat conjunta de centres de dades ubicats a Catalunya per arribar als 100MW, enfront dels 30MW actuals.

DE-CIX compta amb una xarxa de 29 punts d'intercanvi de dades neutrals i més de 500 centres de dades, que permeten donar servei de tota mena a serveis i empreses a la xarxa. Ivanov ha celebrat així l'entrada en servei d'una "peça vital de la infraestructura digital" i ha explicat que aquestes permeten guanyar en eficiència i seguretat en la connexió d'Internet. 

A prop de les empreses 

A més, ha destacat que "és necessari que aquest tipus d'infraestructures estiguin tan a prop com sigui possible de les empreses i la gent" i que permet oferir fins a 5,1 milions de persones una latència màxima d'un mil·lisegon, el límit estimat pel cotxe connectat o la indústria digitalitzada. 

L'acord amb DE-CIX també inclou la creació d'un centre de formació, batejat com a Interconnection Academy, que es portarà a terme juntament amb la universitat Pompeu Fabra i que permetrà formar professionals de telecomunicacions i infraestructures digitals. 

 

A la imatge principal, roda de premsa d'Ivanov i Puigneró per presentar l'acord / Europa Press