Catalunya forma part d'un projecte promogut per Facebook i grans operadores internacionals de comunicació per a la construcció d'un cable submarí de fibra òptica de 37.000 km de longitud que interconnectarà Europa, Àsia, l'Orient Pròxim i Àfrica. Es tracta del segon cable de fibra òptica més llarg del món, amb 37.000 km, segons ha anunciat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.

 

Puigneró ha subratllat que fa anys que Catalunya es prepara per desenvolupar les condicions que permetin fer arribar aquesta mena d'instal·lacions.

Segons el Departament de Polítiques Digitals, "els cables submarins són la base de la xarxa mundial de telecomunicacions, el 99% del trànsit intercontinental d'internet es realitza sobre cables submarins de fibra òptica".

Entre les operadores que impulsen junt amb Facebook aquest projecte figuren China Mobile International, MTN GlobalConnect, Orange, STC, Telecom Egypt, Vodafone i WIOCC.

El conseller ha subratllat el potencial que representa aquesta mena d'infraestructures per al desenvolupament econòmic del territori. "Si les grans indústries del segle XX buscaven autopistes, ports i aeroports per instal·lar les seves empreses, ara les grans empreses del segle XXI busquen connectivitat internacional. I això és el que porta el cable submarí", argumenta.

Des de la conselleria es destaca que una infraestructura com aquesta "situarà Catalunya com a pol d'atracció d'inversions dels principals operadors i proveïdors globals d'internet i multiplicarà les oportunitats de negoci internacional de l'ecosistema digital català".