En un bon any turístic l'ocupació a la Costa Daurada fregaria el 100% pels volts del 15 d'agost, un dels moments més àlgids de la temporada. Enguany, però, les xifres ronden entre el 50% i el 60% de mitjana, segons apunta a l'ACN Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT).

Però, la covid-19 ha deixat gairebé la meitat dels hotels amb la persiana abaixada. Després del 30% del juliol, el mercat català i de la resta de l'Estat han impulsat l'ocupació, juntament amb un degoteig de visitants francesos. Mentrestant, a l'interior i al delta de l'Ebre es ronda el ple, amb millors registres dels esperats a l'inici de temporada.

Malgrat tot, el sector assegura que el mercat de proximitat ha respost i s'ha animat a donar un cop de mà al territori. En un any normal els visitants catalans i de la resta de l'Estat -sobretot de l'Aragó, Navarra i el País Basc- suposen la meitat dels turistes que visiten la zona.

Turisme estranger

Un tema a banda és el turisme estranger, que enguany senzillament ha "desaparegut", segons afirma el director de l'hotel Golden Port Salou & Spa, Daniel Terrats. A banda dels rebrots i els confinaments selectius, els grans cops per al sector han estat la imposició de quarantenes en indrets com el Regne Unit i les recomanacions de diversos governs de no viatjar a Catalunya. Tot i això, els empresaris turístics confirmen un repunt dels visitants francesos en els darrers dies. Ho atribueixen al fet que passar aquí les vacances els costa força menys diners que estiuejar al seu país.

Després d'un juliol molt negatiu amb una ocupació del 30% en hotels i de tot just un 50% en els càmpings, a l'agost els registres han millorat. Les dades no són uniformes en tots els negocis ni en totes les zones, però la FEHT situa l'activitat al voltant del 60% en l'hoteleria, entre el 45% i el 60% en els càmpings, i entre un 45% i un 55% en els apartaments. A banda, les zones amb més pes de les segones residències, com és el cas del nord de la Costa Daurada, també tenen força moviment de visitants.

"Aquest any difícilment ningú guanya diners", adverteix el portaveu de la FEHT, Xavier Guardià. L'objectiu del sector, explica, ha estat conservar el gruix dels llocs de treball, no desatendre la clientela habitual i mantenir el pols de la destinació. Segons Guardià, la "maduresa" de l'empresariat hi juga a favor. "Si això ens hagués passat fa 20 o 25 anys hagués estat un desastre", reconeix. Ara bé, segons la federació, si la crisi s'allarga més enllà d'aquesta temporada la situació es complicarà perquè hi ha hotels que no facturen res des del 2019 i l'amenaça de cessar l'activitat podria convertir-se en una realitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat