La Costa Brava ha tancat la temporada turística amb "un rècord a la baixa" en els llocs de treball, tal com ha afirmat el president del Patronat de Turisme Costa Brava - Girona, Miquel Noguer. Concretament, els establiments turístics han patit un descens del 41,8% en l'ocupació, mentre que l'any passat aquesta xifra se situava en 65,2%.

En els mesos de juliol i agost s'han aconseguit omplir només el 39,8% dels llits oferts. Quant als establiments del Pirineu gironí, han resistit millor la falta de visitants durant la pandèmia i els llocs de treball s'han reduït un 27% al llarg de la temporada. Els turistes de proximitat, i especialment els catalans, han ajudat a salvar la temporada aquest estiu al territori gironí. Al contrari, ha caigut el nombre de turistes alemanys, belgues, holandesos, anglesos i russos.

D'aquesta manera, la Costa Brava tanca "el pitjor estiu" de la seva història. El president del Patronat ha recordat que abans de la pandèmia les previsions eren aconseguir "un estiu de rècord" i ha acabat sent "un rècord a la baixa" per la caiguda registrada. Segons han detallat en una valoració de la temporada d'estiu, els establiments han ofert un 90% de les places que tenen disponibles, amb 229.000 llits dels 246.347 que existeixen. Això significa que la gran majoria d'establiments ha optat per obrir.

Les cases de turisme, l'hostalatge favorit pels visitants

La xifra al Pirineu de Girona ha estat relativament millor que la de la Costa Brava, ja que ha tingut un 27% menys de reserves que a l'estiu de 2019. En total s'han reservat el 47,6% dels 11.728 llits oferts. El descens en l'ocupació ha estat diferent segons el sector de la Costa Brava. El més afectat ha estat el sud, on s'ha notat un 48% de descens en les reserves.

Aquesta zona —que comprèn Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar (Selva)— ha passat de tenir un 73,8% de llits plens a només un 38,1%. A la Costa Brava Centre la caiguda ha estat menor (d'un 39,6%) i la Costa Brava Nord és la que menys ha notat els efectes de la pandèmia, amb un 36,3% de menys de reserves.

Quant al tipus d'establiments, les cases de turisme rurals són les que més públic han sabut atreure. Al Pirineu de Girona només ha caigut un 4,3% el nombre de reserves en aquest tipus d'establiment. A la Costa Brava, un 18,1%. Al contrari, els hotels són els que menys reserves han obtingut, amb un 47,6% menys d'ocupació.

Les ocupacions han estat gràcies al turisme de proximitat. De fet, els catalans han fet el 57,5% de les pernoctacions. Això representa 3.263.000 pernoctacions, mentre que l'any passat eren 2.425.000. Al contrari, cauen la majoria de visitants dels mercats alemany, belga, holandès, anglès. El mercat francès cau lleugerament, però es manté la diferència de la resta de nacionalitats, representant el 15% de pernoctacions que s'han fet a la demarcació gironina aquest estiu.

D'altra banda, el nombre de visitants que han trepitjat la Costa Brava (380.835 persones) és superior a qui ho ha fet a Mallorca (284.430) o la Costa del Sol (328.321), que són les principals destinacions a Espanya. Segons Dulsat, aquesta xifra es deu que Girona té "un mercat de tres milions de persones en l'àrea metropolitana de Barcelona" i també "hi ha un mercat molt important al sud de França que pot arribar amb cotxe". De tota manera, en nombre de pernoctacions, Mallorca supera la Costa Brava.

Es mantenen els preus

D'altra banda, en una enquesta que ha realitzat el patronat als empresaris del sector turístic, la meitat dels enquestats afirma que no ha abaixat el preu. Dulsat ha remarcat que aquesta "és una tendència habitual" al sector en èpoques de crisi per "intentar atreure" més visitants. De tota manera, s'ha mostrat satisfet perque més de la meitat hagin optat per no tocar els preus per evitar "devaluar" la marca turística.

En aquesta enquesta realitzada a 230 empresaris, un 78,5% han assegurat que ha valgut la pena obrir aquest estiu els seus allotjaments, malgrat la baixa ocupació. Al contrari, un 32% afirmen que la temporada ha estat dolenta o molt dolenta, mentre que un 40,43% creu que ha estat bona o molt bona.

Un altre aspecte destacable és que el 60% de les reserves s'han fet directament als establiments, i no a través de portals com Booking. Segons Dulsat, aquest indicador expressa que "la gent coneix el territori" i per això confien en els establiments de forma directa.

Davant de la "Incertesa" que hi ha al sector, segons ha assegurat Miquel Noguer, les previsions de cara a la temporada de neu "no són dolentes". Segons el president, aquest estiu "no ha anat malament" als establiments del Pirineu i això fa pensar que podrien encarar amb bones xifres els mesos d'esquí. A més, Noguer ha recordat que els esports de muntanya són "a l'aire lliure" i és on "hi ha menys risc de contagi". Per la seva part, el vicepresident del Patronat, Jaume Dulsat, ha apuntat que la majoria de visitants en les pistes de Girona són turistes de proximitat.

 

Imatge principal: La platja de Castell de Palamós, una de les poques que encara queden verges a la Costa Brava