L'automobilística Seat, que ja va anunciar el passat divendres que a partir d'avui aturaria la seva producció a la plata de Martorell pel coronavirus, ha presentat avui davant els sindicats un ERO temporal (ERTO) a la totalitat de la plantilla, uns 14.800 treballadors. L'empresa assegura que es tracta d'una mesura "de força major" i que, tot i que s'aplicarà a tots els seus 14.800 treballadors, després s'anirà acotant en funció de les necessitats.

Després de reunir-se amb els sindicats aquesta tarda, l'empresa assegura que ofereix la possibilitat de fer teletreball, dona permís retribuït a les embarassades i garanteix el 100% del salari als treballadors confinats i en quarentena​, i avisa, alhora, que "no s'ha registrat cap cas de coronavirus dins l'empresa". D'aquesta manera, l'empresa explica que, tot i que l'expedient de regulació s'aplica a tota la plantilla, "només afectarà els que hagin d'aturar la seva activitat pel coronavirus".

Característiques de l'ERTO

El període de vigència de l'ERTO s'allargarà mentre duri la causa força major, és a dir, "fins que romanguin les circumstàncies que no permeten desenvolupar l'activitat laboral amb normalitat". En aquest període, a més, l'empresa explica que podria destinar-se alguns dies a formació del personal, i que el Comitè Executiu de Seat ha acordat "complementar la prestació d'atur de l'ERTO fins al 80% del sou de cada empleat, i incloure el complement de previsió". Així mateix, la direcció de l'empresa ha acordat que podran fer teletreball tots els empleats que no hagin d'interrompre la seva activitat laboral i els seus llocs de treball els permeti desenvolupar la seva activitat a distància, en línia amb la recomanació de l'Administració.

D'altra banda, la companyia ha donat permís retribuït a totes les treballadores embarassades, que cobraran el 100% del seu salari. També ha garantit el 100% del salari per a tots els empleats que hagin de fer quarantena per haver estat en contacte amb persones amb resultat positiu i a aquells que es trobin confinats en àrees delimitades per l'Administració, com és el cas d'Igualada (Barcelona). Aquestes persones no es veuran afectats per l'ERTO fins a l'acabament de la quarantena o el confinament.