Un dels problemes del coronavirus Covid-19 és la seva difícil detecció, ja que al començament no mostra símptomes i un individu podria tenir-lo i contagiar el seu entorn sense ser-ne conscient. Però ha estat una empresa catalana, Qiagen, la que ha desenvolupat un sistema per detectar el virus, només amb una mostra de mucosa i una hora d'espera. 

Aquest aparell ja ha generat molt d'interès a la Xina i, segons explica el Diari Ara, s'està negociant introduir-lo als Estats Units. De moment, però, està etiquetat com a ús exclusiu per a investigació, però permet fer molt més ràpid tot el procés de detecció del virus en l'organisme. Després els resultats s'han de verificar al banc de dades que centralitza tota la informació, però el sistema és útil per fer un primer triatge i evitar col·lapses als hospitals i clíniques. 

Es tracta d'un aparell petit que permet analitzar el material biològic suficient per detectar fins a dinou virus i quatre bacteris infecciosos que corresponen gairebé tots a malalties respiratòries, entre ells el coronavirus Covid-19. 

L'empresa Qiagen i va néixer fa uns deu anys al Parc Científic de Barcelona. Més tard, la start-up va passar a formar part d’una empresa biotecnològica alemanya amb seu a Hilden.