L'informe que va publicar ahir el Fons Monetari Internacional (FMI) sobre les perspectives econòmiques mundials davant la crisi del coronavirus no ha deixat ningú indiferent. Espanya és un dels països que n'ha sortit més mal parat després d'Itàlia, ja que l'FMI preveu que el PIB espanyol es contregui un 8% el 2020, i assoleixi un atur del 20,8%. 

Les xifres que dona el Fons preveuen la pitjor crisi global des de la Gran Depressió dels anys 30, i a nivell europeu, són xifres no vistes al continent des de la Segons Guerra Mundial. Així doncs, el devastador informe ha estat el protagonista de la majoria de portades de diaris i d'editorials i també s'ha reflectit amb baixades a la borsa espanyola tot i la resposta de l'Executiu de Sánchez, que menysté aquestes xifres i titlla l'informe de "massa precoç". També ha estat el tema a comentar per diversos polítics i economistes coneguts, com el professor Santiago Niño Becerra, qui assevera en un fil de Twitter que "l'economia espanyola ha llençat una dècada i és més dèbil que el 2009", durant la crisi financera. 

Segons l'economista, "les xifres del FMI són més que dolentes però no pitjors que les que l'economia espanyola va mostrar el 2009". Aleshores? Cal tenir en compte que llavors el deute era del 52% i avui és del 96%. Així doncs, segons Becerra, el que diuen les xifres és que "1) l'economia espanyola ha llençat per la finestra una dècada perquè avui és més dèbil que el 2009" i "2) els dèficits són similars perquè Espanya no ha pogut resoldre el seu problema crònic de falta d'ingressos públics, després haurà de retallar despeses i se li tirarà a sobre una catarata de deute".

D'aquesta manera, segons explica el professor "l'impacte del virus és i serà terrible, però Espanya, en proporció, està pitjor perquè la seva estructura de PIB és més dèbil i més dependent". De fet, explica Becerra, el PIB espanyol està molt centrat en el turisme, el comerç interior i l'automobilisme, uns sectors molt tocats per la crisi del coronavirus.