El devastador informe de l'FMI, que preveu una caiguda del 8% del PIB espanyol i que l'atur a l'Estat s'enfili fins al 20,8% pel coronavirus, no ha agradat a l'Executiu, que no ha trigat a menystenir-lo. La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit que és "prematur" fer estimacions de l'impacte que tindrà la crisi del coronavirus en l'economia espanyola i ha afirmat que l'informe és "molt precoç i preliminar", alhora que ha remarcat que "cal més temps per veure la profunditat" de les conseqüències.

La ministra ha constatat que l'FMI apunta a "caigudes molt importants", del 8% del PIB el 2020, i ha destacat que la previsió per a Espanya se situa "en uns entorns força similars" als dels països de l'entorn. "Potser l'única llum que apareix és el creixement projectat per a l'any vinent, del voltant del 4%", ha dit Montero durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts.

La portaveu ha insistit que "és una anàlisi preliminar" i ha afirmat que "encara és aviat" per estimar l'impacte econòmic del coronavirus. Alhora, Montero ha apuntat que "no hi ha simetria" entre països perquè alguns s'han vist afectats abans pel coronavirus i, per tant, segons ella, "encara no és equiparable", ha criticat. 

L'informe

L'informe en qüestió apunta que el PIB de la zona euro es contraurà un 7,5% aquest any, i calcula que, d'entre les quatre economies més importants d'aquesta àrea, Itàlia és la que registrarà una contracció més gran, ja que assolirà el 9,1%; seguida d'Espanya, amb una caiguda del 8%; França, amb un 7,2%; i Alemanya, amb un 7%, tot plegat suposen xifres no vistes a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

De fet, fa tot just tres mesos, l'organisme vaticinava un creixement de l'1,6% de l'economia espanyola per a aquest any i de l'1,3% per al conjunt de la zona euro. Així mateix, el Fons preveu que la taxa d'atur passi del 14,7% amb què va tancar el 2019 al 20,8% al terme d'aquest any.

No obstant això, l'FMI reconeix l'"elevat nivell d'incertesa" i apunta que l'escenari base, que preveu que la pandèmia comenci a desaparèixer en la segona meitat de l'any, podria empitjorar.