L'economia espanyola caurà un 8% i la taxa d'atur augmentarà sis punts, fins al 20,8%, el 2020, a causa de la "crisi sense precedents" provocada per la pandèmia del coronavirus, segons ha indicat aquest dimarts el Fons Monetari Internacional (FMI) al seu informe de "Perspectives Econòmiques Mundials".

El PIB de la zona euro es contraurà un 7,5% aquest any, segons l'FMI, que calcula que, d'entre les quatre economies més importants d'aquesta àrea, Itàlia és la que registrarà una contracció major, ja que assolirà el 9,1%; seguida d'Espanya, amb una caiguda del 8%; França, amb un 7,2%; i Alemanya, amb un 7%, en el que suposen xifres no vistes a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

"En part d'Europa, el brot ha estat tan greu com a la província xinesa de Hubei (...) Encara que són essencials per contenir el virus, el confinament i les restriccions a la mobilitat estan donant un dur cop a l'activitat econòmica", explica el Fons al seu document.

Fa tot just tres mesos, l'organisme vaticinava un creixement de l'1,6% de l'economia espanyola per a aquest any i de l'1,3% per al conjunt de la zona euro. Així mateix, el Fons preveu que la taxa d'atur passi del 14,7% amb el qual va tancar el 2019 al 20,8% al terme d'aquest any.

Recuperació el 2021

Per a 2021, tanmateix, anticipa una progressiva recuperació del PIB espanyol, amb un creixement econòmic estimat del 4,3%, una taxa que s'eleva al 4,7% en el cas de la zona euro.

No obstant això, l'informe, coordinat per Gita Gopinath, economista en cap del Fons, reconeix l'"elevat nivell d'incertesa" i apunta que l'escenari base, que preveu que la pandèmia comenci a desaparèixer en la segona meitat de l'any, podria empitjorar.

L'organisme celebra aquesta setmana, juntament amb el Banc Mundial, la seva tradicional assemblea de primavera, però en aquesta ocasió adoptarà un format virtual a causa del coronavirus.