La patronal Foment del Treball ha demanat un "pla de xoc econòmic" pel coronavirus que permeti a les empreses dels sectors afectats "ajornaments raonables i graduals sense interessos" del pagament dels impostos empresarials i de les cotitzacions socials. En un comunicat, Foment també demana retirar o no aprovar l'increment de la taxa turística a Catalunya i el recàrrec a Barcelona que inclou la llei de mesures fiscals, i facilitar els ERO temporals permetent que no suposin una "pèrdua retributiva dels empleats" ni els seus drets futurs. La patronal també insta l'Institut Català de Finances i l'ICO a oferir finançament a cost zero a les empreses afectades.

D'aquesta manera, Foment defensa la necessitat d'un pla amb mesures econòmiques i fiscals per "evitar una brusca caiguda de l'activitat" i "compensar" els sectors que seran més sensibles a l'afectació sanitària derivada del coronavirus, com el del transport i la logística, el turisme, les indústries culturals, esportives, l'assistència sanitària i social i les empreses industrials i amb afectacions logístiques, entre d'altres.

La patronal reclama polítiques fiscals i econòmiques davant del que es preveu un "any difícil". En concret, també demana amb caràcter general una reducció de l'impost de Societats amb un tipus del 15% per a beneficis no distribuïts, per reforçar que els pocs beneficis que es puguin tenir en aquest període es puguin quedar a l'empresa.

Foment també insta l'administració a impulsar un pla per incrementar les inversions públiques i edificació d'habitatge i rehabilitacions. Pel que fa a les empreses que fomentin el teletreball, Foment vol que puguin desgravar-se en un 50% l'impost de societats o l'IRPF per la despesa en portàtils, tauletes, mòbils o altres productes amb aquesta finalitat.

També proposa una deducció del 25% de l'impost de societats, o de l'IRPF en el seu cas, en la nova inversió feta durant el 2020, l'aplicació d'un pla renove "reforçat" per canviar el vell parc de vehicles, i excepcions de l'IRPF en la retribució en espècies del pagament d'una empresa al treballador per contractar línies ADSL o fibra per fer teletreball.

Un altra de la llista de mesures que reclama Foment és ampliar el període de tarifa plana per als autònoms, que seran els "grans perjudicats" per la situació derivada del coronavirus, i no aplicar la pujada de la cotització mínima que se'ls preveia fer aquest 2020.