El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha dedicat una extensa llista de consells i valoracions al govern espanyol sobre la gestió de crisi del coronavirus.

Primerament, Canadell ha carregat contra el govern de l'Estat per gestionar la crisi del Covid-19 amb "supèrbia" i no fer cas als experts i per haver-ho fet amb una "visió centralista i unitarista que ha fracassat". De la mateixa manera ha criticat que es tardés tant en confinar la població i no es decretés el tancament de Madrid i Catalunya tal i com el govern de la Generalitat va fer amb la Conca d'Òdena.

El fracàs en la mala gestió de la crisi sanitària, assegura Canadell, portarà una crisi econòmica "greu". Segons el president de la Cambra, aquesta crisi costarà de superar ja que "el nivell d'endeutament fa que la Unió Europea no es refiï d'Espanya que hauria de demanar diners a canvi d'un rescat però la supèrbiano els hi permet".

Canadell afirma que Espanya no pot demanar aquest rescat perquè ha llençat 150.000 milions en "Aeroports, Autovies, PlansE...sense retorn, més 60.000 al rescat bancari".

La crisi econòmica causada pel coronavirus, preveu Canadell, "situarà l'atur en nivells propers al 20%" i "un refredament de l’economia". De la mateixa manera, el president de la Cambra de Comerç vaticina que 1/3 de les empreses catalanes es plantejaria un concurs de creditors com a conseqüència de la crisi derivada de la pandèmia. 

Per a Canadell la solució és senzilla: "actuar ràpid per generar confiança en l'economia" i posar en marxa mesures com "condonat quotes a autònoms", "una moratòria d'impostos a 2-3-4 anys", "crèdits fiscals per compensar les previsions de pèrdues de 2020"...

Finalment, Joan Canadell recomana a l'Estat tenir preparat un pla per reactivar l'economia que inclogui, entre d'altres coses, "salvar el sector turístic, comercial, cultural i restauració amb promoció i ajuts".

Abans de tancar la llista de consells, Canadell reclama més tests de detecció del virus i més proteccions "perquè la gent pugui anar a les empreses". Canadell s'acomiada amb una pregunta: "Creieu que els estats petits d'Europa com Àustria, Dinamarca o Holanda patirà una situació similar a la nostra?".