El president de França, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dilluns que per fer front a les conseqüències del confinament suspèn el pagament de factures i lloguers perquè empreses i treballadors més vulnerables "no es quedin sense recursos". Així ho ha anunciat en un discurs on també ha assegurat que el sistema d'atur parcial s'ampliarà "massivament" per als treballadors.

"Qualsevol empresa, sigui com sigui de gran, no quedarà en el risc de fer fallida", ha dit Macron, que ha anunciat un pla de xoc econòmic i social per ajudar empreses i treballadors. Davant l'augment dels contagis per coronavirus a França, Macron també ha anunciat que a partir d'aquest dimarts al migdia es limita el moviment dels ciutadans als "desplaçaments necessaris" durant com a mínim 15 dies. "Estem en guerra, una guerra sanitària", ha subratllat.

La resposta econòmica del president francès també preveu un "dispositiu excepcional" d'ajornament dels càrrecs socials i fiscals, a més d'una garantia d'estat de 300.000 milions d'euros en préstecs bancaris per a pimes.

Desplaçaments essencials

Amb més de 6.600 positius per coronavirus i prop de 150 morts, Macron ha anunciat el confinament de la població durant almenys les pròximes dues setmanes. Només es permeten els desplaçaments per anar a treballar, a emergències i a comprar aliments. Qui no compleixin les normes pot ser sancionat, ha avisat el president francès.

A més, Macron ha anunciat que ajorna sense data la segona volta de les eleccions municipals, just un dia després que se n'hagi celebrat la primera. També es paralitzen totes les reformes que estaven en marxa, com la polèmica reforma de les pensions, que ha generat grans protestes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat