La patronal espanyola, CEOE, ha reclamat a l'Estat que tingui en compte ajuntaments, comunitats autònomes i organitzacions empresarials per gestionar el desconfinament per la crisi del coronavirus, "perquè són les institucions que millor coneixen la realitat dels territoris". Aquestes són les paraules que ha emprat el vicepresident de la patronal, Íñigo Fernández de Mesa, durant la presentació d'un estudi sobre la postcrisi. 

En aquesta línia, Fernández de Mesa ha asseverat: "No dic que no sigui necessari un pla del govern espanyol, però sí que caldria comptar més amb comunitats autònomes, ajuntaments i fins i tot agents socials. La nostra capil·laritat és enorme i podríem ser de gran ajuda per identificar les necessitats de cada territori".

Alhora, pel que fa a les previsions de creixement de l'economia, la CEOE empitjora les que hi havia fins ara. Depenent de l'evolució dels contagis de coronavirus, la patronal calcula que l'economia espanyola es pot contraure un 8% si es recupera la normalitat de la mobilitat en la segona meitat de l'any, un 12% si hi ha un rebrot a la tardor i un 15,5% en el pitjor dels escenaris.

Flexibilitzar ERTO i facilitar acomiadaments

En l'informe, la patronal ha parlat d'altres propostes de cara al desconfinament per tal que l'economia se'n vegi menys ressentida. D'aquesta manera, creu que és "fonamental" que s'allarguin i es flexibilitzin els expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO), continuant amb l'exoneració de quotes de la Seguretat Social que paguen els empresaris en el període de reactivació econòmica després de l'aturada per la crisi sanitària que ha provocat la pandèmia. 

Així, en l'àmbit laboral, els empresaris demanen que s'allarguin les mesures excepcionals de suspensió de contractes i de reducció de jornada a través dels ERTO i que se'n regulin de noves, de manera que es permeti "adequar la plantilla de les companyies a la gradual recuperació de l'activitat, limitant l'abast del compromís del manteniment de l'ocupació i els efectes del seu possible incompliment".

En aquest sentit, consideren que cal recuperar les causes objectives d'extinció de contractes "com a mesura de salvaguarda de la pervivència de les empreses i de l'ocupació". D'aquesta manera, no es limitarien els acomiadaments que es derivin de "causes vàlides" sense relació amb la Covid-19 o l'estat d'alarma. A més, també consideren que caldria habilitar la possibilitat d'afectar i desafectar flexiblement els treballadors en ERTO en funció de la variació d'activitat mentre duri el període de transició.

Segons apunten, a curt termini, "la pèrdua en termes humans, socials i econòmics és irreversible i el procés de tornada a la normalitat no serà senzill, ni ràpid i serà desigual entre uns sectors i uns altres".

Depenent de l'evolució dels contagis de coronavirus, la patronal calcula que l'economia espanyola es pot contraure un 8% si es recupera la normalitat de la mobilitat en la segona meitat de l'any, un 12% si hi ha un rebrot a la tardor i un 15,5% en el pitjor dels escenaris.

Entre les recomanacions per millorar la resposta a l'emergència econòmica, la patronal reclama una "acció ambiciosa" de la Unió Europea i una injecció de liquiditat per a les empreses i reduccions fiscals per part de l'estat espanyol. Per "provocar el menor dany possible" a l'economia, l'organització empresarial assegura que és necessari ajudar directament als sectors més afectats: turisme, hostaleria, consum, transport, salut, cultura o indústria, un sector que creuen que s'ha de potenciar especialment per assegurar la sortida de la crisi. L'informe també aposta per invertir en activitats estratègiques de recerca i innovació com a "palanca per a la competitivitat empresarial".

Per poder tornar a la normalitat al més aviat millor, la CEOE reclama que es facin tests als treballadors i s'autoritzi les empreses a poder fer aquestes proves al personal segons les seves necessitats. A més, reclamen a les autoritats que defineixin un pla per a les restriccions a la mobilitat, davant la probabilitat de creixements de la corba de contagis.