La Comissió Europea presentarà demà una iniciativa per proporcionar subsidis públics recolzats pel conjunt de la Unió Europea per ajudar el manteniment de l'ocupació als països més afectats pel coronavirus, en concret a través de sistemes com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).

La presidenta de l'Executiu comunitari, Ursula Von der Leyen, ha anunciat aquest dimecres la presentació d'aquest esquema, batejat com a "Sure", encara que no ha precisat com es finançarà, quin serà el seu volum o quins requisits hauran de complir els països per rebre ajuts.

La proposta ha estat debatuda aquest dimecres peL col·legi de comissaris i s'espera que sigui adoptat i presentat demà, tot i que encara s'està treballant sobre ella, segons indica un portaveu de la Comissió. "Està destinada a ajudar a Itàlia, Espanya i altres països que han estat durament colpejats. I això es farà gràcies a la solidaritat d'altres Estats membres", ha dit Von der Leyen en un vídeo publicat en diversos idiomes, inclòs l'espanyol, a la xarxa social Twitter.


Brussel·les planteja en concret que els països posin en marxa sistemes de treball temporal, pels quals atorguin a les empreses subsidis públics que els permetin mantenir empleats els seus treballadors i continuar pagant-los el salari encara que la seva activitat s'hagi reduït per la pandèmia.

Per mantenir-los al lloc, en el temps lliure, els treballadors podrien realitzar cursos de formació, segons von der Leyen, qui destaca que en continuar cobrant els seus salaris aquests podrien continuar pagant el lloguer o fent compres, el que tindria un impacte positiu en l'economia. Aquest sistema estaria en la línia de l'esquema alemany de "Kurzarbeit", que consisteix en una reducció de la jornada laboral però amb garanties d'ocupació, i l'equivalent del qual a Espanya serien els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).

"Ajudarà els països més afectats i està garantit per tots els Estats membres", ha dit Von der Leyen, sense precisar si els ajuts sortiran dels romanents de l'actual pressupost europeu, ja que encara no n'hi ha un de nou, de l'emissió de bons o d'una altra font de finançament. La iniciativa respon a les demandes d'Espanya i altres països perquè la Comissió accelerés la seva proposta per crear un sistema de reassegurança d'atur a la Unió Europea, que en principi anava a presentar a finals d'aquest any.

La crisi del coronavirus ha obligat a anticipar-lo i podria aplanar també el camí per a la seva acceptació, ja que la idea genera menys reticències a Alemanya, així com en altres Estats, que les propostes per emetre deute mutualitzat -els anomenats "coronabons- o per utilitzar el fons de rescat de l'eurozona que s'han posat sobre la taula fins ara.

L'Eurogrup podria debatre-la en la seva reunió del pròxim 7 d'abril, en la qual s'espera que els ministres d'Economia i Finances adoptin més mesurades per pal·liar l'impacte econòmic d'una pandèmia que portarà a la recessió a la UE i l'eurozona aquest mateix any i tindrà un important impacte sobre l'ocupació.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat