La contractació caurà un 9% durant el tercer trimestre de 2020 a Catalunya, la pitjor dada des de 2013, segons les últimes previsions de l'empresa de recursos humans ManpowerGroup, que ha elaborat una enquesta amb directius. D'acord amb l'informe, a Catalunya i a les Illes Balears les perspectives de contractació dels directius retrocedeixen a nivells del 2013. Les reduccions d'ocupació són especialment severes en hostaleria (-26%) i comerç (-25%).

Tot i que són en negatiu, les perspectives més favorables són pel sector de les finances (-2%). En l'àmbit europeu, Alemanya i Croàcia són els únics països del continent que preveuen un lleuger augment de l'ocupació.

L'estudi analitza la intenció dels directius d'incrementar o reduir els equips trimestralment. Del total dels empresaris enquestats, només el 6% preveu augmentar els seus equips, mentre que el 16% creu que els disminuirà i la gran majoria (64%) assegura que no farà canvis. Les dades de l'últim estudi de projecció d'ocupació pel tercer trimestre del 2020.

Totes les comunitats autònomes mostren previsions de contractació negatives. El descens de la contractació a Catalunya i a les Illes Balears és del 9%, la caiguda més baixa de l'Estat. Tot i això, aquest indicador cauria 18 punts. L'estudi revela que el 60% dels empresaris catalans i balears no espera cap canvi en els seus equips i que el 9% preveu augmentar el nombre d'empleats.

A tot l'Estat, només el 6% dels directius pronostiquen un increment de personal, davant del 16% que creuen que el disminuiran i el 63% que no faran canvis. Un cop aplicats els ajustaments estacionals, la projecció pel territori estatal és d'un descens del 12%, les perspectives més desfavorables en 11 anys, i una disminució de 18 punts percentuals, si es compara amb el trimestre anterior, i de 16 punts en relació amb el mateix període de l'any passat.

Els directius de set sectors d'activitat preveuen reduir el nombre de treballadors durant el pròxim trimestre. S'espera que els sectors que registren la menor activitat de contractació siguin el d'hostaleria (-26%), comerç (-25%) i assoleixi els nivells més baixos en 17 anys. En el sector de mineria, indústries extractives, agricultura, energia elèctrica, gas i aigua es preveu una caiguda del 15% mentre que l'activitat de la construcció pot disminuir un 14%. La indústria manufacturera també preveu un descens del 6% de la contractació, i el sector del transport i la logística d'un 4%. Les perspectives més favorables són pel sector de les finances (-2%).

Les previsions són negatives per totes les empreses, independentment del nombre de treballadors que formin la plantilla, tot i això, la caiguda de la contractació es notarà més en les microempreses (15%) i menys en les grans companyies (-4%). Les petites i mitjanes empreses creuen que contractaran un 13% i un 12% menys, respectivament.