La crisi es fa notar a la campanya de Nadal. L'empresa de recursos humans Randstad preveu unes 402.040 contractacions en la campanya nadalenca en el conjunt de l'Estat, compresa entre el Black Friday, que comença aquest divendres, i les rebaixes de gener. La xifra suposa una caiguda del 17,3% respecte al mateix període de l'any passat, quan es van signar 485.942 contractes. El director de Randstad Research, Valentón Bote, explica que aquesta moderació en la contractació es deurà al "increment dels costos, la inflació i el context internacional" moderaran la contractació en comparació amb l'any passat.

Els sectors més i menys afectats

Malgrat aquestes previsions de caiguda generalitzada, l'hostaleria és l'únic sector pel qual es pronostica un increment. El sector incrementarà un 12,4%, fins als 96.987 contractes. No obstant això, la resta de sectors anirà en línia amb les previsions de descens. Així, en el comerç s'estima una contracció de la contractació del 29,4%, la més gran a escala sectorial, amb 110.927 signatures de contractes. En el cas de la logística, els contractes es reduiran un 20%, fins als 194.128 contractes. Malgrat aquestes projeccions, Bote ressalta que "el volum de contractes, juntament indicadors especialment positius del sector de l'hostaleria, són bones notícies per al nostre mercat laboral". Randstad precisa que el sector logístic serà un dels principals dinamitzadors de la contractació durant la campanya nadalenca, amb prop de 200.000 contractes. Els perfils més demandats seran els d'empaquetadors, carretoners, mossos de magatzem o transportistes. En el cas del comerç, se centraran en dependents, promotors, hostessos i perfils comercials; i en l'hostaleria, cambrers.

Prediccions de contractació per comunitats

Per comunitats autònomes, la major part dels contractes se signaran a Andalusia (77.290), Catalunya (57.910) i la Comunitat de Madrid (54.460). Aquestes tres sumaran el 47,2% dels contractes de tot l'Estat en la campanya de Nadal. Randstad també pronostica bones xifres al País Valencià (45.430), Canàries (24.290) i Galícia (23.050). No obstant això, el volum de contractacions cau en totes les comunitats en comparació amb les dades de l'any passat. Castella-la Manxa mostra les previsions de reducció en la signatura de contractes més accentuada, amb un 23,9% menys que l'any passat. En la mateixa línia també es troben el País Valencià, amb una caiguda del 21,6%; Andalusia, del 18,7%; o Galícia, del 18,6%. Per províncies, Randstad destaca que Guadalajara (-29,9%), Toledo (-28,3%), València (-24,5%) i Cadis (-23,7%) registraran els majors descensos respecte a la passada campanya de Nadal, mentre que els més baixos tindran lloc a Las Palmas (-6,1%), Santa Cruz de Tenerife (-7,1%), Àvila (-9,4%) i Sòria (-10%).