Un augment de contagis com el que hi ha ara mateix a Catalunya comporta, automàticament, noves restriccions per als sectors econòmics del país. Davant d'aquesta circumstància, el president de la patronal de la petita i mitjana empresa catalana (PIMEC), Antoni Cañete, ha assegurat que aquestes noves mesures poden tenir "conseqüències demolidores", ja que arriben en plena campanya de Nadal, i encara més quan aquesta és una de les campanyes més potents de l'any pels sectors afectats com l'oci nocturn, la restauració o la cultura. 

Cañete ho ha comentat en una trobada amb els periodistes on ha assegurat que aquestes noves restriccions seran "insuportables econòmicament" i ha demanat que es convoqui el Consell de Diàleg Social i que les ajudes arribin urgentment. "Per a l'oci nocturn, no suposa una part proporcional de l'any, sinó quatre vegades més. Ells feien un 30% o un 40% de la facturació en aquestes dates", ha afegit.

 

En aquest sentit, el president de Pimec, ha anunciat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, li va transmetre, en una conversa telefònica, la intenció del Govern d'anunciar noves ajudes econòmiques directes a les empreses afectades, encara que Aragonès no va posar cap forquilla sobre la taula, encara que Cañete ha reconegut que espera que siguin "compensatòries".

Antoni Cañete, presidente de PIMEC, Almuerzo de PIMEC con la prensa - Sergi Alcàzar

Antoni Cañete durant la seva intervenció a la trobada amb els periodistes - Sergi Alcàzar

Sobre les ajudes atorgades fins ara per la Generalitat, ha dit que són "insuficients" sempre que no siguin compensatòries, i també que la forma en què s'han lliurat es podria haver millorat, ara bé, també ha recordat que la Generalitat ha estat  l'administració autonòmica que més n'ha donat, encara que no hagin estat suficients. Pel que fa als pressupostos, tant els catalans com els espanyols, ha insistit que "estan fets amb optimisme, però després vindrà la crua realitat", ha agregat Cañete.

També sobre la posició de la Generalitat en aquesta pandèmia, Cañete ha retret al Govern que "no van fer cas" a la patronal amb el Liberty Pass, la proposta del qual consideren que hagués eliminat els problemes de l'ús del certificat Covid, i ha demanat també que els tiquets anteriorment venuts per a esdeveniments culturals es permetin.

Balanç 2021

en la mateixa trobada, el president de Pimec també ha aprofitat per fer balanç d'aquest 2021 que ha qualificat d'"excepcional". Per començar, s'ha mostrat molt satisfet perquè la patronal ha facturat 16,5 milions, dels quals el 69% corresponen a quotes dels socis, activitat i serveis, un 24% a formació i un 8% a subvencions, i que la massa associativa ha crescut un 6% durant el període.

També ha explicat que en el comitè executiu ja ha aprovat el pressupost de cara l'any que ve i que serà de 20 milions d'euros per a 2022, això sí, encara resten a l'espera de la seva aprovació definitiva per l'Assemblea. Aquest nou pressupost suposa un augment del 25% respecte a l'any anterior.

En el repàs de l'any que acaba, Cañete no es podia deixar les eleccions de la patronal, que es van celebrar a principis d'any. Dels comicis ha destacat que va haver-hi una participació del 47% dels associats. A més, també ha posat en relleu que la patronal ha entrat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB).

Sobre la falta de subministrament de matèries primeres, ha assenyalat que "té un impacte impressionant" i, sobre la transició energètica, ha afirmat que Catalunya ha de generar 1.000 megawatts (MW) a l'any. Quant als fons europeus, ha dit que s'han de fer preconvocatòries perquè les pimes es puguin preparar i que les ajudes vengen per "subvencions".