Tot l'empresariat català, tot, ha reclamat aquest dimecres al Govern la creació d'un Comissionat transversal per impulsar les energies renovables i transició energètica a Catalunya. En un acte liderat per la Cambra de Barcelona, Foment del TreballPimec i el Consell de Cambres de Catalunya, els empresaris han signat un manifest anomenat "El lideratge de la transformació energètica a Catalunya" on allarguen la mà a la Generalitat per coliderar aquesta transformació i fer de Catalunya un país autosuficient energèticament parlant. 

 

L'acte s'ha celebrat a la Llotja de Mar i han estat presents els 4 líders empresarials de les organitzacions signants del manifest, Mònica Roca, Josep Sánchez Llibre, Antoni Cañete i Jaume Fàbrega. Tots quatre han coincidit que el manifest no és només important pel contingut, sinó per la unió del 100% del PIB privat català i que volen configurar un lideratge inclusiu per fer front a l'escalfament global amb la creació d'aquest Comissionat, que ha de servir per aglutinar totes les polítiques d'emergència climàtica i transició energètica de tots els Departaments de la Generalitat. 

acte comissionado renovables cambra pimec foment - Cambra de Barcelona

Cambra de Barcelona

El decret de renovables hauria de ser una llei...

Durant una atenció posterior als periodistes, els quatre líders empresarials ha coincidit a reclamar al Govern que el decret de renovables presentat fa poc més d'un mes es tramiti com a decret llei per tal que hi puguin incloure les esmenes pertinents, ja que cap d'ells està d'acord amb el contingut, de fet Foment i Pimec ja van presentar un manifest criticant aquest mateix decret la setmana passada

Les principals accions que reclamen els empresaris són bàsicament quatre, i el Govern també ha anunciat que les vol impulsar, com són la mobilitat sostenible, la digitalització de la xarxa de distribució, l'eficiència energètica, la reducció d'emissions i fomentar la recerca i innovació per portar a terme aquesta gran transformació per combatre el canvi climàtic.

Durant la seva intervenció, Mònica Roca, ha insistit en la intenció de crear un model basat en la sostenibilitat i la responsabilitat social al nostre país per tal de posar fre i combatre el canvi climàtic, ja que, al cap i a la fi, no només "ens hi juguem el futur de l'economia", sinó que també el futur de les pròximes generacions. En aquest sentit, però, ha lamentat que els acords de la COP 26 de Glasgow fossin insuficients i que el món no avanci a la velocitat que necessita, per això ha reclamat nous estímuls per impulsar la transformació. 

Per tal de començar-la, ha recordat que un estímul suficient per a Catalunya hauria de ser la poca presència d'energia renovables, un àmbit en el qual estem molt per darrere de la UE i d'Espanya, que està per sobre del 40%.

Necessitem invertir 300.000 milions 

Antoni Cañete, per la seva part ha destacat que Catalunya necessita, abans de 2050, inversions per valor de 300.000 milions d'euros per tal de fer la transició energètica correctament i ha cridat a impulsar la col·laboració publicoprivada perquè si no no s'arribarà a aquesta xifra, insistint en la idea de coliderar aquesta transformació amb les administracions públiques. Alhora, aquest gran volum d'inversions, han de servir per produir uns 1.000 Mw anuals en energies renovables, si això no passa, ha advertit el president de Pimec, Catalunya podria perdre fins a 14.000 milions d'euros anualment, per contra podria generar fins a 19.000 milions.

En la línia de la col·laboració publicoprivada, Sánchez Llibre ha assegurat que en l'acte estaven presents els principals tractors de l'economia catalana i ha insistit en la idea de coliderar aquesta transformació, però ha reconegut que sense les administracions no podran arribar enlloc, i ha cridat a crear el comissionat per buscar sinergies entre administració i sector privat. 

Fàbrega, per la seva part, ha constatat l'endarreriment greu en energies renovables que pateix Catalunya assenyalant que "és una amenaça a la nostra sobirania" que margina Catalunya de les societats avançades. En aquest sentit ha remarcat que això no és acceptable i que s'ha d'assumir la responsabilitat d'impulsar aquest tipus d'energies. Mirant a les futures generacions, ha reconegut que "els joves no podran entendre la nostra inacció". 

Aquí pots llegir tot el manifest: