La solució a la crisi d'accionariat familiar de Freixenet està cada vegada més a prop i avui té lloc el consell d'administració més transcendental de la seva història. L'oferta d'adquisició del grup vinícola alemany Henkell&Co, filial del gegant Dr. Oetker, es propera als 500 milions d'euros i ja fa setmanes que es troba sobre la taula però ara, les tres famílies propietàries del gegant del cava català han de decidir si tiren endavant o no el procés de venta que tindria com a pas previ, una due diligence consistent en una auditoria preventiva per avaluar els comptes de l'empresa abans de formalitzar-ne l'operació. 

La família Ferrer va aconseguir posposar la decisió durant l'anterior consell d'administració ja que encara no s'havia oficialitzat el traspàs d'accions de les desaparegudes germanes Pilar i Carmen Sala Ferrer als seus respectius fills que integren les famílies Bonet i Hevia. Una estratègia que no els hi ha anat gens malament per seguir negociant un crèdit amb la banca per tal d'assolir el 50% de les accions i evitar qualsevol possibilitat de venda a un soci extern. Ara bé, tot apunta que en aquest consell d'administració ja no hi haurà falta de quorum i cadascú tindrà el dret a vot que li pertoca. 

El president de Freixenet, José Luis Bonet, va confirmar durant la presentació de la Fira Alimentària 2016 que existia una oferta de compra que evidencia l'atractiu de la companyia. Sense voler donar més detalls al respecte, Bonet va assegurar que "a partir d'aquí cal esperar" però el compte enrere per prendre una decisió esta cada vegada més a prop del seu desenllaç.

La disputa familiar més viva que mai

La disputa per les accions de tres famílies cosines està més viva que mai després que els Hevia, que ostenten un 29% de les accions, col·loquessin l'oferta de Henkell&Co sobre la taula del consell d'administració. Mentre que la branca crítica liderada pel vicepresident i director financer, Enrique Hevia considera que vendre és la millor opció, la família Ferrer Noguer encapçalada pel president d'honor i únic supervivent de la segona generació, José Ferrer que ostenta un 42% de la multinacional catalana, encara manté l'esperança de poder fer valdre el seu dret a tempteig.

Els Ferrer acceptarien la sortida dels Hevia que han mostrat en reiterades ocasions la seva disconformitat amb la gestió del vicepresident, Pedro Ferrer, sempre i quan Henkell entrés en qualitat de soci minoritari. Ara bé, aquesta opció resulta altament improbable tenint en compte que els interessos de la multinacional alemanya passen per convertir-se en l'accionista majoritari assolint entre un 51% i un 58% del capital de Freixenet.

La clau de la família Bonet

Malgrat que la família Bonet que ostenta un 29% de les participacions reivindica de portes en fora la seva "bona sintonia familiar", mantenen una estratègia clarament dividida. Tant el president com la seva germana, Pilar Bonet, s'han mostrat propers als Ferrer i però en especial, José Luis Bonet prefereix no vendre el seu paquet d'accions i donar estabilitat a la multinacional a llarg termini. En aquest sentit, Henkell&Co li ha ofert la possibilitat de seguir presidint Freixenet en un període de transició, una opció que ha temptat a Bonet.

 Per la seva banda, els Hevia compten amb el suport de Pedro Bonet, president del Consell Regulador del Cava i director de comunicació, així com el d'Eudald Bonet, també molt crític amb els Ferrer. En especial, Enrique Hevia i Pedro Bonet van mostrar en reiterades ocasions una molt bona sintonia a l'estand de Freixenet durant la Fira Alimentària.

Mentre que els Hevia necessiten almenys tres membres de la família Bonet per materialitzar l'oferta de compra de Henkell, els Ferrer en tenen prou amb dos membres per assolir més del 50% de les accions. Dues postures oposades i enmig, una família que pot resultar la clau per resoldre l'atzucac durant el transcendental consell d'administració.