Aquest dilluns ha estat el primer dia en què els clients que hagin subscrit una hipoteca amb el banc ja no s'hauran de fer càrrec de l'impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD) després que hagi entrat en vigor el decret llei del Govern espanyol aprovat en el Consell de Ministres de la setmana passada, i que contraresta la decisió del Tribunal Suprem. Dit i fet: els clients ja no paguen (de moment) l'impost hipotecari. 

I és que la setmana passada, en ple embolic hipotecari, el Tribunal Suprem va fer marxa enrere i va decidir que finalment eren els clients qui s'havien de continuar fent càrrec de l'impost. El canvi de guió, però, es va produir quan davant de les crítiques, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va decidir canviar la llei que regula aquest impost per fer que "mai més cap espanyol torni a pagar l'impost hipotecari", blindant-lo amb un decret llei que es va aprovar el dia següent al Consell de Ministres. Un decret que ha començat a funcionar avui. 

Amb tot, però, els bancs es podran deduir aquest any l'impost de les hipoteques, però a partir del 2019 ja no ho podran fer. El reial decret també inclou algunes excepcions: l'Estat, les administracions públiques, l'Església, algunes ONG i els partits polítics amb representació parlamentària no hauran de fer front a l'impost a partir d'aquest dilluns mateix.

Hisenda, a l'aguait

Tot i la bona notícia pels clients, encara queda la recança que els bancs s'acabin cobrant l'impost per altres bandes. Per evitar que això passi, la secretària d'Estat d'Hisenda, Inés María Bardón, ha subratllat avui que el Govern vigilarà que l'assumpció per part de la banca de l'impost hipotecari no repercuteixi en els consumidors en forma de clàusules abusives en els préstecs hipotecaris.

Durant la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda del Senat, Bardón ha recordat que el Ministeri d'Economia crearà una agència "amb caràcter urgent" que va a vetllar per evitar aquestes clàusules abusives. Així mateix, ha assegurat que el Govern recorrerà a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) si detecta qualsevol tipus d'acord de mercat entre les entitats financeres, cosa que, segons ha recordat, també poden fer les organitzacions de consumidors.

La secretària d'Estat ha assenyalat que també es vigilarà "estretament" la repercussió d'altres impostos que es posaran en marxa, sense citar-los expressament.