El Cercle d'Empresaris considera que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2019 "generen incertesa" i impacten negativament en la creació d'ocupació, el consum, la inversió i la competitivitat. A més, constata un desfasament de 10.000 milions d'euros en la previsió d'ingressos, amb un dèficit que podria situar-se en el 2,2% del PIB, davant l'objectiu de l'1,3% del PIB.

Així figura al document PGE 2019: Absència d'estratègia davant de la desacceleració, presentat pel president del Cercle, John de Zulueta, el president del Grup de Treball d'Economia i la Unió Europea, Juan María Nin, i per la directora d'Economia, Alicia Coronil.

De Zulueta ha assenyalat que el projecte de PGE confirma que la política econòmica del Govern "manca de visió estratègica" en ignorar reptes tecnològic i demogràfics, així com la desacceleració i incerteses. L'organització considera que els PGE "generen incertesa alhora que eleven la pressió fiscal sobre famílies i empreses, impactant negativament no només sobre la capacitat d'estalviar, consumir i invertir, sinó també en la creació d'ocupació i la competitivitat."

Segons el seu parer, la visió "curtterminista" del Govern dificulta la consecució dels tres objectius presentats en el projecte de PGE: control del dèficit públic, canvi estratègic del model productiu i combatre la desigualtat. Pel costat dels ingressos públics, assenyala que els PGE presenten una estimació de la recaptació "poc realista", amb un increment dels ingressos no financers del 8,1% (fins a 253.101 milions d'euros) respecte a la previsió de liquidació de 2018 i dels ingressos tributaris del 9,5%, 2,5 vegades més que el creixement nominal de l'economia.

Tanmateix, amb un creixement nominal previst del 3,8% del PIB i sent la correlació ingressos-creixement nominal d'1,1, els ingressos tributaris, incloent els estimats per l'augment de la pressió fiscal, se situarien entorn dels 14.300 milions d'euros, un 27% inferior al reflectit en els PGE 2019 (19.746 milions d'euros), el que representa un desfasament de 5.446 milions d'euros.

D'aquesta forma, constata un desfasament negatiu del total d'ingressos pressupostats d'entorn de 10.000 milions d'euros, en línia amb les estimacions del Banc d'Espanya (8.500 milions d'euros) i la AIReF (11.000 milions d'euros).

"Falta de rigor pressupostari"

En aquest sentit, el Cercle considera que el Govern ha perdut un any en accelerar el procés de consolidació fiscal i estima que la "falta de rigor pressupostari" exigirà el 2019 un ajustament superior a 16.300 milions d'euros (1,3% del PIB), representant l'esforç de consolidació fiscal més gran després del realitzat el 2017, any en què l'economia espanyola va créixer al 3,1% en termes reals.

En aquest punt, ha criticat la "falta de prudència i de rigor pressupostari" amb un pressupost de despeses públiques "clarament expansiu" que "arrisca" la necessària consolidació fiscal de l'economia espanyola en estar sustentada en una projecció "sobreestimada" del total d'ingressos.

Pel costat de la despesa pública, apunta que dos terços del pressupost de despesa pública es destinen al pagament del servei del deute i a despesa social (209.510 milions d'euros, equivalent al 16,7% del PIB), pressupostant-se un increment de 12.560 milions d'euros d'aquesta última partida "a costa d'augmentar la pressió fiscal a famílies i empreses, i sense apostar per mesurades la qual cosa millorin l'eficiència de les administracions públiques".

Per tant, estima que la "falta de rigor pressupostari" dels PGE podria elevar el dèficit al 2,2% del PIB, davant l'objectiu de l'1,3%, el que generarà una necessitat d'augmentar l'emissió de deute públic per valor d'aproximadament 11.300 milions d'euros. Nin ha mostrat la seva preocupació per l'augment de la pressió fiscal, especialment a les empreses, mentre el Cercle ha advertit de l'impacte negatiu de la pujada del SMI en l'ocupació i del problema del dèficit estructural de la Seguretat Social.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat