La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, es planteja fer canvis a la normativa que regula els habitatges d'ús turístic, que data del 2012. Un dels objectius d'aquesta revisió és "establir mecanismes de control perquè no s'hi facin segons quines activitats" no turístiques i que poden ser il·legals o comportar un "incompliment d'una part de la normativa".

En una entrevista a l'ACN, la consellera ha explicat que parlarà amb el sector per analitzar si la normativa és adequada a la realitat actual i si està "acotant tots els supòsits" i "evitant problemes". D'altra banda, la consellera ha explicat que la normativa per regular del lloguer d'habitacions a turistes s'ha "aturat" perquè vol recollir les opinions de tots els grups polítics i analitzar com s'està fent en altres països. "Partidària de regular aquesta realitat, sí. Però no amb presses i de qualsevol manera", ha assegurat.

Chacón s'ha proposat controlar "que els pisos turístics siguin realment pisos turístics". "Sabem que hi ha pisos on s'hi fa un altre tipus d'activitats, on la normativa pot dir una cosa i després la realitat acaba imposant-ne una altra", ha explicat. "No volem crear alarma social, però no volem que se'ns escapin cap dels problemes que hi pugui haver", ha afegit. 

Regular la 'llar compartida'

L'anterior conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, tenia a punt una normativa per regular el lloguer a turistes d'habitacions de la residència habitual però finalment no va veure la llum. Així, volia crear la figura de la 'llar compartida', que hagués tingut com a requisits l'empadronament en l'habitatge on es realitzava l'activitat, la cèdula d'habitabilitat vigent, l'oferta d'un nombre màxim de places i estar inscrita al Registre de Turisme de Catalunya.

El lloguer de les habitacions es plantejava per a períodes de curta durada i sense una limitació anual. D'aquesta manera, el Govern es proposava regular un model que ja s'està duent a terme a través de plataformes com Airbnb. 

"Per què hem volgut aturar aquesta regulació? Faltava contrastar-ho amb la resta de forces polítiques", ha explicat Chacón, qui també vol "comprovar amb quina amplitud d'agents socioeconòmics es va treballar". Així, la consellera explica que, en tornar de les vacances d'agost, parlarà sobre la normativa de la 'llar compartida' amb la resta de grups polítics i estudiarà què s'està fent en altres països. A partir d'aquí, es regularà la figura, explica. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat