El Cercle d'Economia s'ha mostrat partidari aquest dimarts d'un model territorial més descentralitzat a l'estat espanyol per evitar que les desigualtats regionals s'incrementin "fins a nivells no desitjats". Aquest ha estat el posicionament que ha defensat aquest migdia el president de l'entitat, Javier Faus, que ha apostat per seguir el model territorial alemany, el qual es compon per setze estats federats.

"Qüestionar el model territorial no vol dir anar en contra de l'Estat", ha exposat Faus, qui creu que cal promoure activitat econòmica "d'alt valor afegit" a tot el territori. En l'acte del Cercle 'El debat sobre el model territori espanyol', hi han participat els experts Jacint Jordana, catedràtic de Ciència Política i de l'Administració per la Universitat Pompeu Fabra i director de l'Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), i Francisco Pérez, catedràtic emèrit d'anàlisi econòmic de la Universitat de València. Els experts han apuntat que part de les competències que assumeix Madrid són "innecessàries" i que l'estat espanyol ha perdut dues dècades per reformar el seu model.

Els experts s'han mostrat partidaris d'una reforma del sistema autonòmic actual. Pérez creu que és necessari anivellar els recursos de les comunitats i impulsar polítiques que lluitin contra les divergències de renda. El director de l'Institut Barcelona Estudis Internacionals ha parlat "d'emergència" i ha mostrat la seva preocupació davant la "dificultat" que suposa fer reformes a l'Estat. En aquesta línia, els experts han fet una crida perquè els fons europeus Next Generation EU serveixin per reactivar l'economia de forma descentralitzada i perquè surtin "nous líders" que afavoreixin un canvi de model.

Nou model territorial

El president del Cercle ha exposat que l'Estat hauria d'apostar per un model que repartís els beneficis de la capitalitat i que distribuís les activitats més productives arreu del territori de forma equitativa. "La manera d'anivellar les diferències regionals no poden ser només les subvencions", ha argumentat.

Un discurs similar han seguit els experts que han participat en l'acte, els quals s'han mostrat partidaris d'una reforma del sistema autonòmic actual. Jordana ha exposat la "dificultat" que suposa fer reformes a l'Estat i ha assegurat que Espanya ha perdut "dues dècades" per canviar el seu model territorial. Segons l'expert, la situació actual "no és millor" respecte als anys noranta.

Aquest expert també ha apuntat que a Madrid s'ha anat imposant "un nacionalisme equivocat" i que, a Catalunya, la "lenta" construcció de la nació catalana s'ha transformat en la "ràpida necessitat" de crear un estat propi "com a forma de protecció a suposades agressions exteriors".

Abordar els problemes

En la mateixa línia s'ha expressat el catedràtic emèrit d'anàlisi econòmic de la Universitat de València, Francisco Pérez, qui ha indicat que l'Estat porta "massa temps" sense abordar el fons de la qüestió i ha afegit que "els continus ajornaments" a l'hora de tractar aquest problema "poden ser explosius". Segons Pérez, la capitalitat de Madrid i l'existència de règims forals són les dues grans asimetries del model espanyol actual.

Per aquest catedràtic, el govern espanyol sovint reforça Madrid "de forma innecessària" i ha apostat per descentralitzar part de les competències que es concentren a la capital. En aquest sentit, ha apostat per anivellar els recursos de les comunitats i per impulsar polítiques que lluitin contra les divergències de renda.

Foto principal: Javier Faus, president del Cercle d'Economia. / ACN