La CEOE dona el vistiplau al preacord assolit amb govern espanyol  i sindicats per prorrogar els ERTO per força major fins al 30 de juny, encara que amb posicions molt crítiques per part d'algunes patronals i amb el plantejament que es revisi tenint en compte la situació de cada sector.

La junta directiva a la qual s'ha sotmès aquest matí el text del preacord per prolongar els ERTO ha estat convulsa, amb moltes crítiques i posicions en contra d'importants patronals que rebutgen la clàusula de salvaguarda de l'ocupació durant sis mesos. De fet, fonts citades per EFE apunten al malestar que ha generat en la patronal el no haver rebut el suport dels grups parlamentaris PP, Ciutadans, el PNB, Coalició Canària o VOX al seu reclams en contra del manteniment obligatori de l'ocupació per a les empreses que van fer aquests ERTO.

Subsidi d'atur

Segons el text del preacord, es prorrogarien els ERTO per força major fins que acabi juny mantenint de la protecció per atur i l'exoneració de cotització com fins ara, encara que amb percentatges menors per a les empreses que reprenguin parcialment l'activitat.

Així, una vegada que s'aixequi l'estat d'alarma podran mantenir-se els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major total o parcial amb data límit del 30 juny, si bé la protecció per atur dels treballadors fixos discontinus s'estendrà fins al 31 de desembre.

Mantenir el lloc de treball

Aquestes mesures estaran subjectes al compromís de l'empresa de mantenir l'ocupació|ús durant el termini de sis mesos des de la data de represa de l'activitat, és a dir, la reincorporació a la feina efectiva dels seus treballadors, encara quan sigui de forma parcial o només afecti part de la plantilla.

Aquest compromís s'entendrà incomplert si es produeix l'acomiadament o extinció dels contractes de qualsevol treballador afectat per ERTO, tret que sigui disciplinari declarat com de procedent o la sortida es produeixi per dimissió, mort, jubilació o incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa. Tampoc si es deu a una interrupció del contracte fix discontinu o a l'acabament d'un contracte temporal en expirar el temps convingut o si l'obra o servei objecte de la contractació no pot realitzar-se de forma immediata.

En cas d'incomplir aquesta clàusula de salvaguarda de l'ocupació, les empreses hauran d'abonar les cotitzacions exonerades, amb el recàrrec i interessos de demora.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.