CCOO i UGT han presentat una demanda en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública per vulnerar la llibertat sindical. Els sindicats de funció pública acusen el Govern d'actuar amb "mala fe" i negar-se a proporcionar informació necessària als representants dels treballadors que negocien a la Taula General de la Funció Pública (MEPAGC).

Els dos sindicats, en conjunt, tenen 10 dels 15 representants d'aquesta taula, per la qual cosa la demanda està sustentada per dos terços dels delegats. Els altres cinc delegats estan en mans de la IAC-Catac. Aquesta taula marca les línies d'actuació sindical dels 250.000 funcionaris de la Generalitat. Els seus representants reclamen poder negociar amb l'administració amb confiança i bona fe.

També lamenten que la conselleria que dirigeix Jordi Puigneró informi a la premsa de detalls que encara no s'han negociat amb els sindicats. La demanda, concretament, es va presentar durant la segona quinzena d'agost, tal com ha avançat La Vanguardia aquest dilluns. "Ens hem sentit molt maltractats per aquest Govern i per aquest departament en concret", va assegurar Esteban Sánchez, coordinador de UGT en la MEPAGC. El representant exemplifica el malestar de les organitzacions de la funció pública amb la negociació sobre els fons addicionals del salari dels funcionaris que va aprovar el govern espanyol de 2019 que "no se sap on han anat" i de 2020, "que no s'han negociat ".

La Generalitat expressa la seva sorpresa i decepció

"Són un cúmul de situacions que ens fan entendre que hi ha mala fe negociadora", va assenyalar Sánchez, que es troba en la MEPAG des del 2016 i considera que "mai" s'havia trobat amb "una administració que activo com aquesta". En la mateixa línia, Joan Maria Sentís, el coordinador de l'Àrea Pública de CCOO a Catalunya, afirma que el Govern ha vulnerat "constantment" el dret a la negociació col·lectiva i a la representació sindical. També ha recordat que el repartiment de la gratificació extra per als treballadors públics per la pandèmia es va portar a negociació una setmana després que s'hagués explicat a la premsa i amb un acord de Govern ja tancat. "No recuperarem al dret a la negociació passada però el que volem és que ens donin la raó i s'accepti que s'estan infringint els drets sindicals", ha explicat.

Fonts del Departament de Polítiques Digitals van contestar que "ens mostrem sorpresos i decebuts. A tota hora hem mantingut un diàleg obert amb les forces sindicals". Les mateixes fonts van afegir que "bona prova d'aquest bon acord han estat els vuit pactes firmats conjuntament en aquesta legislatura en el marc de la Taula General de Negociació" i van destacar que "el més important ha estat el retorn de les pagues extres pendents del 2013 i 2014".

 

Imatge principal: Conseller de polítiques digitals, Jordi Puigneró. Foto: Europa Press