CCOO de Catalunya ha iniciat aquest dijous una campanya per conscienciar d'un consum "responsable" i combatre la precarietat de les condicions contractuals i laborals al sector del comerç. El sindicat ha començat aquesta iniciativa repartint fulletons aquest migdia als ciutadans que passejaven pel Portal de l'Àngel de Barcelona, en què s'agraeix els compradors que respectin els horaris comercials i comprin abans de les 21.00 hores, hora de tancament de la majoria d'establiments. La campanya del sindicat també reclama a la Inspecció de Treball que lluiti contra el frau en la contractació al sector.

Davant l’increment de la contractació en el comerç per fer front a l’augment de vendes durant el Nadal i les rebaixes, CCOO exigeix a les empreses i a la Inspecció del Treball que "garanteixin les condicions de treball i el dret a la conciliació personal i laboral de les plantilles del sector", segons ha afirmat el coordinador sectorial del comerç de CCOO de Catalunya, Francesc García Alonso. Alhora, CCOO fa una crida a la ciutadania per fer un consum responsable i dintre dels horaris comercials per facilitar aquesta conciliació.

El comerç, un pilar de l'economia catalana

El sector del comerç a Catalunya compta amb 119.030 empreses, majoritàriament petits comerços de menys de 9 treballadors, que sumen el 92% del total. Igualment, el comerç representa el 15% de l'ocupació total a Catalunya, equivalent a 444.335 persones, de les quals 380.508 estan assalariades. Del total de treballadors, el 65% són dones, i entre els assalariats, el 21% tenen contractes temporals i el 15% a temps parcial.

Per la campanya de Nadal, s’arriba a un increment d'entre el 25% i el 30% de contractes temporals, en la seva majoria per a 15 o 20 hores setmanals, segons denuncia CCOO. El sindicat conclou que "estem davant una realitat laboral de molta rotació de personal i precarietat laboral. La majoria de contractes són de menys d’un mes i molts a temps parcial, afectant majoritàriament a dones".

El sindicat afirma que es tracta d'un col·lectiu amb poca representació sindical, ja que la majoria dels establiments tenen de menys de nou treballadors. "Ens trobem sovint amb frau en la contractació fruit de la precarietat crònica del mercat laboral: els contractes no corresponen a les categories professionals, la jornada no s’ajusta a la marcada en el contracte i la disponibilitat horària és discrecional de l’empresari", conclou el sindicat.