Catalunya va superar l'any passat per primer cop els 10.000 milions d'euros en exportacions agroalimentàries malgrat un context econòmic i polític incert marcat pels nous aranzels de Trump i el Brexit. "Les exportacions agroalimentàries van sumar un total de 10.677 milions d'euros i 6,5 milions de tones el 2019.

Això significa un creixement d'un 8,48% en valor i un 1,43% en volum respecte a l'any anterior", ha precisat la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que considera que aquestes dades refermen "el gran potencial de futur" del sector. L'impuls de les exportacions s'ha produït gràcies a l'augment de les vendes del sector porcí, sobretot a la Xina, i també dels productes Fine Food, especialment als Països Baixos, Polònia, Bèlgica, Itàlia i França.

Com a contrapartida, hi ha hagut una baixada clara de les exportacions al sector del vi i cava (-11,53%), el peix i marisc (-9,19%) i els olis vegetals (-12,90%). "Pel que fa al sector del vi i cava han estat un cúmul de factors. Un d'ells és que a nivell global hi va haver un augment de producció i una sobreoferta", ha precisat el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí. "I també hi ha hagut moviments comercials, com la signatura d'un acord vitivinícola entre Austràlia i la Xina, que ha afectat altres mercats proveïdors com el nostre", ha continuat Sentmartí. "Clar que ens preocupa, evidentment. I també els altres subsectors amb xifres negatives. Però hi ha coses que no podem controlar", ha reconegut la consellera d'Agricultura.

"Per això, estem treballant intensament per obrir nous mercats i tenim aquesta projecció a l'Àfrica. I també, com no, en seguir fent el millor producte", ha assenyalat Jordà. De fet, amb aquests 10.677 milions d'euros, el sector agroalimentari es consolida com el tercer sector econòmic exportador de Catalunya, només per darrere del sector químic i el de béns d'equipament i superant per primera vegada el sector de l'automòbil, amb qui ha anat retallant distàncies en els últims anys. "I el més important, creixem més en euros que en quilos", ha puntualitzat la consellera d'Agricultura.

En paral·lel, s'ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l'exterior). Representen un increment d'un 1,25% respecte 2018. D'altres dades positives en el tancament de l'exercici 2019 és que les exportacions agroalimentàries creixen un +2,61% més que el total de l'estat espanyol i que Catalunya ha aconseguit per primera vegada el superàvit comercial (10.677 milions en exportacions pels 10.194 milions en importacions).