Catalunya es manté com la primera economia de l'Estat amb 231.277 milions d'euros de PIB a preus de mercat, per sobre dels 230.018 milions de Madrid, segons les dades de Contabilitat Regional d'Espanya de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Destaca com a creadora de valor català la indústria, que a Catalunya suposa fins el 19,7% del PIB mentre que a Madrid només el 9,3%

D'altra banda, a Madrid hi predomina el comerç al per major i al per menor, la reparació de vehicles de motor i motocicletes, el transport i l'hosteleria, que juntament conformen el 22,2% del PIB madrileny, el mateix percentatge que a Catalunya. 

Catalunya crea valor a més d'amb la indústria, també amb l'administració pública i la defensa, la seguretat social obligatòria, l'educació i les activitats sanitàries i de serveis socials, que conformen el 13,42% del PIB català. 

Segons les dades de l'INE, Catalunya manté la tendència de ser el primer motor econòmic de l'Estat; una sèrie que segueix aquesta tendència exceptuant l'any 2012, quan Madrid va superar Catalunya, però es va recuperar la dinàmica l'any següent.