Un 81,82% dels assistents a la 32a Trobada Empresarial al Pirineu creu que l'economia catalana ha perdut impuls i lideratge en els darrers anys, mentre que un altre 14,29% pensa tot el contrari i el 3,9% restant no ho sap o no ha volgut contestar. Aquesta pregunta, que han respost el 77% dels participants a les jornades, ha estat una de les sis que s'han formulat en el baròmetre de la present edició de les jornades.

Alhora, un 92,31% dels empresaris ha assegurat que facturarà més que l'any passat, tenint en compte que han contestat la pregunta un 52% del total dels participants. També un 83% dels assistents han respost a la qüestió sobre si han sortit reforçats de la pandèmia i, d'aquests, un 60,24% han contestat de forma afirmativa.

Amb la mirada també posada en el futur, el 70% dels empresaris també ha contestat a la pregunta sobre la creació de llocs de treball en els pròxims mesos i un 60% d'aquests ha contestat que sí, el 31,43%, per contra, ha respost que no i un 8,57% no han sabut donar cap resposta. També se’ls ha preguntat si hauran d’augmentar els preus de venda en el 2022, pregunta a la qual el 39,74% ha respost que sí mentre que el 14,1% no saben/no contesten i el mateix 14,1% creuen que no.

Ampliació de l'aeroport

D'altra banda, respecte a l'ampliació de l'aeroport del Prat, un 85,54% del 83% del total dels 600 empresaris que han participat en el baròmetre ha assegurat que és partidari sempre que es tinguin en compte les mesures ambientals determinades per Brussel·les. La resta, un 7,23% ha contestat que no i el mateix 7,23% ns/nc.

El president de l'Associació de la Trobada al Pirineu, Vicenç Voltes, ha destacat la capacitat de "resistència" que han tingut les empreses durant la pandèmia, tenint en compte que a les jornades s'han vist diversos casos en què la demanda els va caure a zero durant els confiaments. Pel que fa a les pròximes edicions de la Trobada, Voltes ha dit que veu "difícil" tornar a la ubicació anterior, ja que han vist que de celebrant-la al Palau Municipal d'Esports els permet créixer, tot i que l'espai es va escollir inicialment per poder complir amb les mesures sanitàries.

Sánchez Llibre reclama a Junts que renunciï a la unilateralitat

Un dels plats forts de la jornada d'avui, ha estat la intervenció del president de Foment del Treball Josep, Sánchez Llibre, que ha dirigit la seva intervenció cap al procés d'independència, assegurant que ha estat una de les causes per les quals "l'economia catalana està perdent impuls". Ha remarcat la necessitat que el Govern "declari formalment" que no hi haurà cap altra "declaració unilateral d'independència" per donar seguretat a les empreses. 

Així ho ha advertit el president de la patronal a Junts a la taula on s'han qüestionat les posicions i impuls de l'economia catalana i on ha advertit que les dades confirmen una pèrdua d'impuls econòmic, que ha compartit amb el president de VidaCaixa, Jordi Gual. 

A més, el president de Foment ha demanat a Junts que si volen que les empreses tornin a Catalunya han de renunciar a la unilateralitat, i així Catalunya tornarà a ser la "locomotora d'Espanya". "Sense el procés que ens ha fet perdre competitivitat i impuls econòmic, seríem el motor de l’economia espanyola amb un PIB del 20%“. 

Sánchez Llibre també ha tingut unes paraules per ERC assegurant que "falta que aquest objectiu també sigui compartit per l'altre partit que forma part del Govern", ha insistit. Ha apuntat que "segurament" així es normalitzaria la relació govern central-Generalitat i seria un pas significatiu perquè tornessin a Catalunya les empreses que van traslladar la seu.