El turisme, el comerç i els serveis a les empreses faran possible que Catalunya generi 80.000 nous llocs de treball aquest 2017, per damunt de la mitjana estatal, un ritme de recuperació d'ocupació que faria possible tornar en l'any 2021 a la situació del mercat de treball anterior a les crisis. Aquesta és la principal conclusió del darrer Índex ManpowerGroup, que s'ha presentat aquest matí i que destaca que Catalunya lidera el creixement de l'ocupació a Espanya.

El catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Oliver, ha exposat les principals conclusions d'aquest informe, que exposa, entre d'altres qüestions, que Catalunya va concentrar prop del 24 % de la nova ocupació generada a tot Espanya el 2016, encara que suposava en l'últim trimestre el 17,2 % de l'ocupació. Les xifres positives s'estendran de cara aquest 2017, concretament en un 2,5%, després de tancar aquest 2016 amb un augment del 3,4%.

És més, si el ritme de creixement dels pròxims anys es manté al voltant del 2%, fet que suposa uns 65.000 nous llocs de treball a l'any, Catalunya podria guanyar a l'horitzó del 2021-22 els 600.000 llocs de treball perduts durant la crisi -300.000 dels quals ja s'han recuperat- i tornar a la xifra dels 3,6 milions del 2007. Oliver ha subratllat que aquesta és la previsió "si no es produeix un xoc exterior" que impacti en l'economia espanyola, procedent en especial d'Europa, com podria ser un cop similar al Brèxit derivat dels resultats de les pròximes eleccions a França, Holanda i Alemanya.

Impuls del turisme

Els serveis privats, el comerç i l'hostaleria són els principals motors de creació de llocs de treball en la segona fase de la recuperació -des del tercer trimestre del 2015 al tercer trimestre del 2016-. Així, el comerç i l'hostaleria van registrar en aquest període un augment de l'ocupació del 5,9 % i 9,3 %, respectivament. Davant l'enfortiment del sector serveis, però, la indústria queda relegada a una posició més feble: està encara un 25 % per sota dels nivells del 2007, mentre que la construcció se situa un 60% per sota.

Treballadors envellits

Oliver ha alertat també sobre la pèrdua de pes dels treballadors més joves -menys de 35 anys- al mercat laboral català, ja que només al voltant del 10% dels nous llocs de treball els ocupen persones d'aquest grup d'edat. "Els joves no accedeixen al mercat de treball. La seva aportació a la nova ocupació és irrisòria", ha assegurat el president executiu de ManpowerGroup a Espanya, Raúl Grijalba, que ha demanat polítiques concretes per facilitar l'entrada al mercat de treball dels treballadors no qualificats.

Davant la caiguda de la població jove i l'envelliment dels treballadors, segons apunta l'informe, el mercat necessitarà mà d'obra immigrant per ocupar els llocs de treball que es generin en els pròxims deu anys.