El sector turístic català afronta amb optimisme moderat l'inici de la setmana on coincideixen el Pont de la Puríssima i el dia de la Constitució. Un dimarts i un dijous que per a molts resulta sinònim de setmana de festa per poder sortir de casa. Posant fil a l'agulla, 9.600 places d'apartaments turístics de Barcelona ja tenen en aquests moments unes reserves amb una ocupació propera al 65%. A l'espera que arribin les contractacions d'última hora, la patronal dels apartaments, Apartur, ha recordat que tradicionalment els potencials clients que visiten la capital catalana són d'Espanya però també d'Itàlia, França, el Regne Unit o Alemanya, entre d'altres.

Encara millors són les previsions de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona que apunta que als Pirineus es registrarà una ocupació d'entre el 65% i el 75% impulsada per la recent estrenada temporada d'esquí amb "les millors condicions" dels últims anys. Tan millors que l'ocupació a la Cerdanya es podria arribar a situar entre el 70% i el 75% mentre que al Ripollès estaria entre el 65% i el 70%. Mentrestant, la Costa Brava es reduirà en el millor dels casos al 70% i el pitjor al 60%. Les comarques de la Selva i el Baix Empordà en són les grans abanderades. Ara bé, convé recordar també que tal i com acostuma a ser habitual en aquestes dates tan assenyalades, únicament el 30% de la flota hotelera de les comarques del litoral gironí obriran les seves portes.

Pel que fa a la ciutat de Girona i els seus voltants, es preveu una ocupació relativament baixa que es trobaria entre el 50% i el 60%. El perfil de turista que aprofita aquestes dates per visitar les comarques gironines acostuma a reunir les següents característiques: parelles de mitjana edat, procedents de Barcelona i amb una estada d'entre un i dos dies. A tall de comparació, les dades de previsió d'ocupació dels Ponts a Girona són similars i fins i tot lleugerament inferiors a les de 2015.  

Unes previsions també atípiques

Un optimisme força més moderat i incert impregna aquests dies la Catalunya Central que defineix les seves previsions com atípiques. Això es deu a què en tan sols dos anys, s'ha passat d'unes taxes d'ocupació d'entre el 80% i el 100% a l'expectativa de xifres tan desiguals com és la franja entre el 30% i el 80%. I malgrat que no hi ha cap motiu aparent, s'apunta com a principal causa la duració del pont o les darreres nevades que han donat un gran tret de sortida a la temporada d'esquí. L'estació solsonina del Port del Comte n'és una de les grans beneficiades, com també la ja consolidada marca d'Osona que acostuma a atreure entre 80.000 i 100.000 persones recorrent el Mercat Medieval de Vic o la Fira de l'Avet d'Espinelves, entre d'altres. 

En aquest sentit, el president del Gremi d'Hostaleria d'Osona, Joan Naudó, ha remarcat que les dues fires viuen durant aquesta primera setmana de desembre un dels millors moments de l'any pel sector hostaler i turístic de Vic i la comarca. De fet, els nivells d'ocupació durant la primera part del pont s'apropen al 100% a Vic. Naudó ha reiterat també el seu optimisme pel que fa les reserves d'última hora així com també una meteorologia respectuosa amb les fires i les bones expectatives d'assistència i pernoctació. 

Malgrat que al Bages, l'Alta Anoia, el Berguedà i el Solsonès, l'ocupació de les cases rurals es troba en xifres inferiors a l'any passat, els hostalers no perden l'esperança i confien en la mateixa mesura que els apartaments turístics de Barcelona en les reserves d'última hora. Aquest és el cas de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà que distingeix entre la primera part del pont amb un 50% i la segona amb un 65% d'ocupació. Segons el president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, "no hi ha hagut l'alegria d'altres anys". Novament la neu però també l'obertura d'algunes escoles o el fet que moltes empreses no facin pont són alguns dels possibles motius d'aquesta manca d'alegria. Comença el Pont amb un optimisme moderat.