Tot i la situació política, Catalunya lidera la constitució d'hipoteques de tot l'Estat Espanyol en el mes de novembre, un 14% més que el mateix mes del 2016, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'altra banda, en el conjunt d'Espanya el nombre d'hipoteques cau un 4% en el mateix període. 

El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, explica que fins al mes de novembre s'han venut més habitatges que durant tot l'any passat, tant a Catalunya com al conjunt d'Espanya, i considera que tot i alguns altibaixos, "el mercat segueix la tendència habitual".

No condicionat pel procés

Gorgues assegura que "la oferta de l'habitatge nou no ha quedat condicionada per la política" i que no trobem un impacte directe del procés en el mercat de les hipoteques. Cal recordar que al mes d'octubre del 2017, el número d'operacions de compravenda d'habitatge a la província de Barcelona va patir una "petita inflexió", en què van baixar el nombre d'operacions. Una tendència, però, "poc rellevant" segons el gerent, ja que després el mercat s'ha recuperat amb les dades del novembre, i per tant la baixada de l'octubre "no influeix" en la tendència del mercat. 

Comparant el mercat de Catalunya amb la Comunitat de Madrid, amb el que hi ha una certa similitud teòrica, el mercat català és més dinàmic, i registra de mitjana un 2% més d'hipoteques que a la capital espanyola. Pel que fa a la venda d’habitatges, aquest 2017, Catalunya supera a la Comunitat de Madrid en un 9%, segons les dades disponibles del tercer trimestre fins a novembre.

Lluny de la bombolla

El gerent de la Cambra fa un apunt important: "ens trobem amb una tendència alcista, però amb dades molt lluny de les de la bombolla immobiliària del 2007". 

En aquest sentit, destaca que el 2007, la relació d'hipoteques sobre habitatges venuts va arribar fins al 187%, i actualment ens trobem amb una mitjana del 71,7% entre Catalunya i la província de Barcelona. D'això en traiem que "el nivell de finançament actual és el correcte". 

En termes absoluts, Gorgues destaca que el el 2006 a Catalunya es van fer més de 243.000 hipoteques (1.342.171 a Espanya) i en canvi a l'actualitat -fins el mes de novembre- se'n fan 46.900, (289.415 a Espanya), una baixada important i que el gerent reitera "estem molt per sota de la bombolla".

Preus

Pel que fa als preus, han augmentat tant a nivell nacional com a Catalunya, un 5% i un 9%, respectivament en termes interanuals -és a dir, en comparació al tercer trimestre del 2016-. 

La tendència alcista dels preus s'entén per una oferta estàtica, que no es renova perquè "no s'està produint habitatge nou" i alhora una demanda més solvent, recuperada de la crisi. L'alta demanada i la oferta limitada comporten a un augment del preu de l'habitatge, no només de l'habitatge nou sinó també del de segona mà, que conforma el 87,4% de la oferta.