Els catalans som gent de vida. L'Estudi de la Restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències, presentat avui per la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, ha presentat avui les seves xifres: els catalans sortim a menjar fora 3,5 cops per setmana. A més, en els últims sis mesos, el 27,1% dels catalans han augmentat la despesa en el sector, i un 60,3% l'ha mantinguda.

Menjar fora, segons la generació

L'estudi separa les tendències de fer els àpats fora segons la generació a la qual pertanyen els usuaris. D'una banda, els Boomers (1946-1964) acostumen a ser més tradicionals, i es mouen en entorns com els bars i cafeteries "de tota la vida"; a més, són l'única generació que entre setmana no només dina a fora per necessitat, sinó també per plaer. La Generació X (1965-1980)  té com una de les característiques el fet que és la que més esmorza fora entre setmana, principalment per motius laborals. Els Millennials (1981-2000), els més joves, són els que tenen més tendència a sopar fora entre setmana, principalment "per evitar cuinar".

Des del Gremi de Restauració de Barcelona, destaquen que "les noves tecnologies cada vegada juguen un paper més important en el sector" ja que el 50% dels consumidors asseguren buscar informació sobre restaurants per Internet, "especialment els millennials -un 48,7%-, amb els que hi veiem un futur més prometedor".

Els àpats

Per àpats, l'estudi conclou que els principals àpats que es fan fora de casa són, d'una banda, l'esmorzar entre setmana, en un 55% de la població i de l'altra, el sopar durant el cap de setmana, en un 57%.

Una dada curiosa és que en el dinar del cap de setmana, hi entren en joc dues cuines contraposades: el menjar tradicional i el fast food. Com podríem imaginar, els més joves es decanten pel menjar ràpid si mengen a l'estaliment, o les tapes si ho demanen a domicili. D'altra banda, la Generació X té preferència pel fast food i el menjar ètnic i exòtic pel delivery. Per últim, els boomers es decanten pels menús casolans tant en establiments com en delivery

El compte

Però menjar a fora té un preu. I els consumidors ens el mirem. De fet, la bona relació qualitat-preu és l'atribut més valorat per totes les generacions a l'hora de triar l'establiment. Tot i això, segons l'estudi, el tiquet final canvia molt en funció del tipus de servei. De mitjana, els usuaris gasten vora els 21 euros en el tiquet si mengen a l'establiment, i vora els 12 euros si opten pel delivery (demanar a casa) o el take away (per emportar). De mitjana, els catalans es gasten uns 11,7€ per cap en el servei take away, xifra que puja als 13€ amb el sopar entre setmana. De totes maneres, l'estudi comprova que els boomers són els que gasten més en termes generals, i els millennials els que més gasten en Take Away