El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit aquest dimecres que els bancs no disposen de “mitjans materials” ni “gent suficient” per gestionar les devolucions de les clàusules sòl en tres mesos i ha instat els advocats a exercir un paper de mediació per intentar assolir un acord entre les entitats i els ciutadans que reclamin els imports. “Els advocats podran ajudar potser als bancs a una tasca de mediació en la gestió dels expedients i els que acabin als tribunals d’aquest milió i mig, que tant de bo siguin els menys possibles”, ha assenyalat el ministre, en declaracions a Onda Cero.

Segons Catalá, als bancs els “importa molt” poder resoldre aquests litigis de “manera ràpida” perquè també estan interessats a tenir una "bona reputació". El ministre s’ha mostrat partidari d’arribar a un acord que no impliqui la tramitació del cas en seu judicial, però ha admès que finalment serà el darrer recurs si les dues parts no arriben a cap entesa. 

De fet, durant aquest dimarts, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va anunciar que el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres per decret llei el mecanisme que facilitarà els acords extrajudicials entre bancs i clients que han pagat imports de més per les clàusules sòl en un termini de tres mesos. El ministre també va explicar que aquest procediment volia evitar que aquests processos acabessin als tribunals, tot i que no ho exclouen.