La candidatura guanyadora a la Cambra de Comerç de Barcelona, Eines de País, liderada per Joan Canadell, ja portava al seu programa la intenció d'instaurar un sistema de consultes a l'empresariat sobre "qüestions de país i economia", quelcom que des de la seva victòria al capdavant de la institució ha estat un dels punts "prioritaris" a posar en marxa. Finalment, segons fonts de la Cambra, aquest sistema de consultes es posarà en marxa aquest divendres, 4 d'octubre, "si no hi ha cap impediment d'última hora", amb una pregunta que encara no s'ha revelat però que ja podrà votar l'empresariat que estigui al cens. Canadell i el seu equip ja han convocat els mitjans a una roda de premsa el mateix divendres per explicar el funcionament i els detalls del sistema. 

De fet, un dels requeriments per poder posar en marxa les consultes era l'actualització del cens, que la Cambra està obligada a publicar cada any a partir de les dades d'Hisenda, i que es va publicar ahir al DOGC. El llistat d'empreses que hi apareixen són les que podran participar a les consultes, tot i que es poden presentar al·legacions en cas que hi hagi algun error. Segons fonts de la institució, "l'equip tècnic porta mesos treballant per poder implementar el sistema el més aviat possible, i si tot va bé serà aquest mateix divendres". D'aquesta manera, les consultes es faran a través d'un aplicatiu i les votacions es faran electrònicament, de la mateixa manera que es van fer les eleccions camerals, "però no ho posarem en marxa si no tinguem la certesa que és 100% fiable", expliquen. 

República, sobirania fiscal i el Rei

La Cambra "com a estructura d'Estat" que des de l'inici plantejava Eines de País passa per implementar un sistema de consultes a tothom que forma part de la institució -uns 420.000 empresaris i empresàries-, i "introduir una unitat d'acció democràtica i útil per l'empresariat". "És la qüestió més urgent", assegurava Canadell després de la victòria a l'entitat. La idea és dur a terme consultes periòdiques sobre diversos àmbits, però n'hi ha dues d'específiques que estan del tot clares: el suport a la República i la sobirania fiscal, tot i que també se'n faran d'estrictament empresarials. "Volem saber si els empresaris estan d'acord en què la Cambra doni suport al Govern en el camí cap a la República", expliquen, i en cas que surti que sí, "ens disposarem a col·laborar com a Cambra en tot allò que sigui necessari". 

Des de l'entitat no s'ha volgut revelar quina serà la primera pregunta que es farà, però la situació de la sentència imminent del judici de l'1-O, la inestabilitat del govern espanyol a les portes d'unes noves eleccions i les tensions entre Catalunya i Espanya evidencien el caire polític que prendran les consultes. Com ja va apuntar Eines de País en diverses ocasions, "també preguntarem si estan d'acord en fer sobirania fiscal, i si surt que sí, això ens dona força per fer moltes coses", expliquen. Un exemple? "Si hi torna a haver un dia clau com l'1-O, ja tenim molt de guanyat amb aquests recursos", asseguren. En altres ocasions també s'havia valorat preguntar a l'empresariat sobre si estarien a favor de "declarar el Rei persona non grata". 

A més d'aquestes, que són una part "indiscutible" del seu programa, la intenció dels independentistes és "incrustar aquest sistema referendari per moltes altres qüestions, seguint els valors republicans".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat