El tancament de bars i restaurants durant, almenys, quinze dies anunciat pel Govern —així com la reducció de l'aforament al 30% de les botigues— ha deixat al sector perplex. Les Cambres de Comerç de Catalunya, que representen les empreses afectades, han reclamat a les administracions compensar "amb urgència" les pèrdues del comerç i la restauració per les noves restriccions amb l'objectiu d'evitar el tancament definitiu dels establiments i la destrucció de milers de llocs de treball.

Les entitats han assegurat que les mesures han deixat el sector en estat "crític" i han reclamat ajuts directes. Aquesta normativa per part de la Generalitat arriba després d'un canvi de tendència del comportament de la pandèmia a Catalunya, que ha passat d'estar "controlada" a una important incidència en els últims 10 o 12 dies. Aquest canvi ve després de dos o tres setmanes que s'iniciessin els cursos escolars i universitaris, encara que els possibles motius continuen sent motiu de preocupació pels experts. La tendència a l'alça és especialment intensa a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Demanen estendre els ERTO fins a finals de 2021

En concret, les Cambres de Comerç han demanat allargar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) durant el nou rebrot i estendre la mesura fins a finals de 2021. També demanden detallar "com més aviat millor" on es destinaran els 40 milions d'euros anunciats pel Govern per pal·liar els efectes de la crisi. Les Cambres catalanes també han advertit que aquestes mesures no seran suficients si no van acompanyades d'un control més gran en la prevenció. Per això, han instat al Departament de Salut a posar en marxa tests ràpids massius per poder augmentar els aforaments i donar seguretat a la mobilitat.

Les Cambres de Comerç han reivindicat la restauració i el comerç com a espais segurs i han assegurat que els propietaris "han estat a l'alçada" i han fet les inversions necessàries per mantenir les mesures de seguretat i desenvolupar l'activitat amb les màximes garanties. Així mateix, han recordat que els establiments d'aquests sectors no han estat "ni l'origen ni focus" de transmissió.

La Cambra de Barcelona detecta retrocés en l'economia catalana

La Cambra de Comerç de Barcelona creu que l'economia catalana s'està alentint i fins i tot que retrocedeix en la majoria d'aspectes, segons l'últim baròmetre d'aquesta institució corresponent a octubre, que analitza l'evolució de l'economia catalana d'agost a setembre. Segons la Cambra, que utilitza la imatge d'un semàfor per indicar la situació de cada component de l'economia catalana, malgrat la millora en les dades d'ocupació, han empitjorat tant el consum, la inversió, la indústria, les exportacions i el turisme.

 

Imatge principal: Aspecte d'una terrassa d'un restaurant del barri de la Barceloneta de Barcelona. Foto: Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat