"Les previsions d’alentiment de l’economia espanyola i catalana, presentades a finals de l’any passat, no s’estan complint. Tot el contrari, les dades confirmen que l’economia catalana manté un bon ritme de creixement en el primer trimestre, clarament per sobre del 3%", expliquen des de la Cambra de Comerç de Barcelona. El president de la Cambra, Miquel Valls, ha assegurat que Catalunya ja ha deixat enrere les afectacions per la inestabilitat política, i ha afirmat que "l'impacte del conflicte polític ha estat puntual i selectiu per sectors".

Amb tot, Valls considera que és "necessari" que Catalunya formi un govern l'abans possible, perquè és "negatiu que s'allargui aquesta situació" i que cal que "continuï formant part de la Unió Europea". 

Revisió a l'alça del creixement català

Segons un estudi de la mateixa Cambra de Comerç, és necessari revisar a l'alça les previsions de creixement per l'economia catalana per aquest 2018, que l'òrgan ha decidit augmentar en quatre dècimes, fins al 3,1%

Segons estimacions pròpies del Gabinet d’Estudis de la Cambra i AQR-LAB de la UB, el PIB de l’economia catalana ha augmentat un 0,7% en taxa intertrimestral, i podria continuar creixent al mateix ritme en el segon trimestre. Aquest creixement és només una dècima inferior al 0,8% del quart trimestre de 2017 estimat per l’Idescat. D’altra banda, és idèntica a l’estimació feta pel Banc d’Espanya per a l’economia espanyola en el primer trimestre (0,7%). D’acord amb aquestes previsions, el creixement interanual del PIB hauria estat del 3,3% al primer trimestre i del 3,1% al segon. 

L'impacte del procés, "limitat"

Valls ha remarcat que l'impacte del conflicte polític sobre l'economia és "limitat" perquè Catalunya pertany a la Unió Europea, cosa que en "garanteix l'estabilitat". El president ha insistit que és "molt important" la protecció que implica estar dins la Unió Europea i ha reiterat "l'absoluta necessitat que Catalunya hi continuï". A banda, Valls ha rebutjat un hipotètic escenari de repetició d'eleccions i ha remarcat que la formació de Govern "tindria un pes positiu" sobre el creixement de l'economia i, concretament, sobre les inversions estrangeres. 

A banda del menor impacte del conflicte polític sobre l'economia previst inicialment, la Cambra atribueix també la millora de la situació econòmica a un favorable context exterior -amb el creixement de l'economia mundial d'un 3,9% el 2017-, a les condicions financeres que es mantenen favorables i a la "important" inèrcia positiva de l'economia catalana que preveuen es mantingui el 2018 i 2019. De fet, la previsió de creixement per a l'any que ve és del 2,7%.

La Cambra ha assegurat que les inversions seran un dels principals motors de creixement i això podria obrir una nova etapa d'augment de la productivitat a mitjà termini, que hauria de traduir-se en un augment dels salaris. D'altra banda, ha alertat de les possibles conseqüències que pot tenir, també a mig termini, "la pèrdua de centres de decisió" amb els trasllats de seu d'empreses.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat