La Cambra de Comerç de Barcelona considera que si l’Estat hagués invertit el 100% dels pressupostos establerts en matèria d’infraestructures, l’economia catalana hauria crescut un 3,3% i, conseqüentment, no s’hauria vist superada per Madrid. Així ho explica en una nota de premsa en la que diu que, en concret, "el fet que el grau d’execució dels pressupostos estatals se situï en un 73,7%, i comporti la no inversió en infraestructures de 8.000 milions d’euros, sumat a l’efecte capitalitat que beneficia notablement Madrid, comporta que l’economia catalana s’hagi vist superada lleugerament per Madrid amb un PIB per valor de 230.795 milions d'euros, enfront dels 228.682 milions de PIB de Catalunya".

Segons la institució, si s’analitza el grau d’execució de les inversions del sector públic de l’Estat al llarg del període 2015-2018, es constata que Madrid ha rebut una inversió sistemàticament per sobre del que estava pressupostat. En concret, el grau d’execució de la Comunitat de Madrid és del 113,9%. En canvi a Catalunya, durant el mateix període, és del 65,9%, segons dades del departament de la Vicepresidència i d’Economia de la Generalitat de Catalunya, "una diferència substancial que juga en detriment de l’economia catalana".

A més, si s’analitzen exclusivament els pressupostos en matèria d’inversions (grup Foment) durant el període 2001-2018, a Catalunya solament s’han complert els del 2012, any que justament coincideix amb l’elevada inversió en infraestructures d’alta velocitat. Així mateix, "cal recordar que Madrid compta amb l’efecte capitalitat estatal, la qual cosa comporta que disposi d’elevades inversions en matèria de serveis estatals i corporatius. A més, la política implementada per l‘Estat en la construcció d’una xarxa d’infraestructures radial beneficia substancialment Madrid, com a node central, en detriment de tot el seu entorn", assevera la Cambra.

Altrament, la inversió que rep Catalunya se situa sistemàticament per sota del seu pes en el PIB estatal i en la població espanyola. Concretament, en cap de les quatre categories de transport l’Estat ha invertit el que pertoca en funció d’aquests criteris, ni dels de demanda i ús. A més, si s’analitza la composició del PIB català en comparació el de Madrid, es constata que Catalunya té una economia més basada en el sector industrial i més oberta a l’exterior. Segons dades de la Memòria Econòmica de Catalunya 2018, el 64,6% de les vendes de béns catalanes es van fer amb l’estranger, enfront del 35,4% amb la resta d’Espanya. Aquest fet comporta que l’evolució de la conjuntura catalana estigui subjecte, en part, al comportament del conjunt de l’economia europea i mundial.

El creixement madrileny

Per últim, la Cambra recorda que el creixement de l’economia de Madrid no ha anat en detriment de la catalana, ja que a diferència de la resta de l’Estat, el pes de l’economia catalana s’ha mantingut estable els darrers anys representant entre un 18% i un 19% del total estatal. Concretament, Catalunya representava el 2000 un 18,9% del conjunt i el 2018 un 19%. Així doncs, queda palès que l’auge de la capital espanyola va en detriment d’altres Comunitats Autònomes.

Així mateix, si Barcelona esdevingués la capital d’un Estat l’economia catalana es veuria beneficiada en gran part per l’efecte seu, atès que la ciutat captaria una important inversió derivada de la major presència de serveis professionals. A més que inversions que estan subjectes a la capitalitat es computarien a l’economia catalana.