Noves consultes a l'empresariat al web de la Cambra de Comerç de Barcelona. Es tracta de cinc noves preguntes que la institució ha penjat a la seva pàgina, entre les quals destaca la de si la Cambra hauria de donar suport a la via unilateral en cas que, en unes noves eleccions, l'independentisme superés el 50% dels vots però Espanya no permetés fer un referèndum.

Així ho ha anunciat aquest dimarts el seu president, Joan Canadell, juntament amb la vicepresidenta Mònica Roca, que han assegurat que "la opinió de l'empresariat és molt important per a nosaltres" i que "el sistema de consultes va molt més enllà d'una pregunta, proposa un nou model de país democràtic, la gent ha de poder opinar".

Amb tot, asseveren que la participació a aquestes consultes de la Cambra encara no és prou representativa i animen "a tot l'empresariat que voti", ja que no van superar els 2.300 empresaris que van respondre a la consulta que ha tingut més èxit, un percentatge molt petit. Alhora, Canadell s'ha mostrat convençut que "la major part de l'empresariat català ja és independentista".

Cinc preguntes noves

La pregunta ja es pot trobar juntament amb unes altres quatre a la pàgina web de la institució, i concretament diu: "Creus que si en un proper procés electoral els partits independentistes superen el 50% dels vots i l'Estat no permet un Referèndum d'independència, en defensa de l'empresariat català, la Cambra hauria de donar suport a la via unilateral?". Les respostes per les quals pot optar l'empresariat van des del "sí, no queda una altra opció", "no, cal seguir buscant vies no unilaterals" i "la Cambra no ha de posicionar-se políticament sobre un aspecte com aquest".

En les altres quatre consultes obertes, la institució s'interessa per l'opinió de l'empresariat sobre si ha de treballar perquè es desenvolupi l'acord entre PSOE i Unidas Podemos o si l'acord entre els governs d'Espanya i Catalunya hauria d'incloure un referèndum d'autodeterminació.

A més, pregunta si hauria de plantejar als organismes internacionals que "la solució al conflicte català" passa per "una solució basada en el concepte 'dos models, dos estats'" i si la Cambra hauria de demanar la nul·litat del procés contra els líders independentistes empresonats.

El 95% de l'empresariat, en contra del suport a Sánchez

Canadell i Roca han aprofitat per presentar els resultats de les passades consultes, que avui s'han tancat finalment. En l'última enquesta, el 95% dels participants van considerar que els partits catalans no haurien d'haver donat suport a la investidura de Pedro Sánchez.

A més, Preguntats per si els partits catalans haurien de donar suport a una investidura sense el reconeixement del dèficit en infraestructures i una solució definitiva, el 82% va afirmar que era necessari posar més condicions i el 13% va rebutjar els vots a favor si no se solucionava el problema. Un 3% va opinar que la Cambra no hauria d'interferir i un altre 2% va donar suport l'acord d'investidura per considerar-lo "imprescindible".

En aquesta ocasió, el nombre de participants en la consulta va estar per sota dels 2.000 empresaris, un nombre que, han admès, no és representatiu. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat