"Dels pressupostos generals de l'Estat se'n deriva la partida d'inversions, com a mínim, més baixa de la història". Així de contundent s'ha mostrat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, durant la presentació de l'informe trimestral de conjuntura catalana. "No és lògic que vingui el president Rajoy a Barcelona i al cap de tres dies es presentin uns pressupostos amb la inversió més baixa", ha etzibat. 

En aquest sentit, Valls ha criticat que "la pluja de 4.200 milions" promesa pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no s'hagi vist reflectida en els comptes de l'Estat. S'han pressupostat 1.149,58 milions en inversions a Catalunya, fet que suposa 30 milions menys en xifres absolutes que el 2016.

Amb les dades a la mà, el president de la Cambra no ha dubtat a demanar més "coordinació" al govern central en inversions a Catalunya. De fet l'esforç inversor de l'Estat en els pressupostos d'aquest 2017 ha assolit un mínim històric del 0,7% del PIB, tres dècimes per sota de la del 2016. 

Inversió pressupostada però no executada

I tot plegat en espera que la inversió pressupostada coincideixi amb l'executada. Sense anar més lluny, un estudi de la pròpia Cambra de Comerç ja advertia que Catalunya va tancar el 2015 amb el pitjor nivell d'inversió estatal en infraestructures des del 1997 (el primer any de la sèrie històrica). Dels 949,5 milions pressupostos per l'Estat a Catalunya, es van gastar 555,9 milions. O el que és el mateix, només un 59%, molt per sota de la mitjana del conjunt de les comunitats autònomes, que va ser del 72%.

"Si som la locomotora de l'economia espanyola, el més lògic és que se'ns donin totes les facilitats perquè aquesta màquina pugui funcionar", ha dit reivindicant Valls just abans d'alertar també que la inversió de la Generalitat és també molt baixa. "Es quadren els pressupostos baixant la inversió en infraestructures tant des del punt de vista de l'Estat com de la Generalitat", ha afegit. 

L'economia, al marge de la política

Dins de l'informe trimestral, la Cambra de Comerç considera que l'economia catalana s'està comportant més bé del que s'esperava en els primers mesos del 2017. Una arrencada amb "sorpresa positiva". I en la línia de la consolidació, ha elevat del 2,7% al 2,8% la previsió de creixement a Catalunya pel 2017. Segons Valls, "si no hi ha focus d'incertesa a escala global, l'expansió continuarà 2017 i 2018", per la qual cosa tampoc no descarta noves revisions a l'alça. 

Les eleccions a Alemanya o les negociacions pel Brèxit són algunes de "les incògnites per resoldre amb vista als pròxims mesos". De moment, la victòria d'Emmanuel Macron a la primera volta de les eleccions franceses ja s'ha saldat amb "eufòria borsària". Ara bé, més enllà de la incertesa, impera la consolidació. I és que la Cambra preveu també que l'economia catalana creixi un 2,4% durant el 2018, allargant així el cicle alcista. 

Amb aquestes previsions, Valls ha assenyalat tres factors clau pel creixement de l'economia catalana: creació de llocs de treball, dinamisme de l'economia mundial i condicions financeres favorables a la inversió. I sobre el procés, "l'economia funciona al marge de les polítiques generals".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat