El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha anunciat aquest divendres, durant la roda de premsa de presentació dels resultats de l'entitat al primer trimestre, que el consell d'administració de l'entitat va acordar ahir aprovar la nova política de dividends per aquest any, establint una distribució de dividend en efectiu del 50% del benefici.

Aquesta decisió arriba després que el passat divendres, el Banc Central Europeu decidís no estendre la seva recomanació sobre el repartiment de dividends per les entitats de crèdit més enllà de setembre de l'exercici 2021.

Per tant, l'entitat bancària distribuirà un dividend del benefici net consolidat ajustat, que segons han comunicat avui, ha estat de 1.278 milions, pels impactes extraordinaris relacionats amb la fusió amb Bankia en un únic pagament durant l'exercici 2022.

Sobredemanda amb l'ERO

Un altre dels grans temes del trimestre a CaixaBank ha estat l'acord de l'ERO amb els sindicats, que finalment es va saldar amb la sortida de 6.452 empleats a Espanya, tots ells voluntaris. Ara bé, segons ha anunciat Gortazar, fins aquest divendres l'entitat ha rebut un total de 7.891 sol·licituds per adherir-se a l'ERO.

Aquesta xifra encara podria augmentar, ja que els treballadors tenen fins avui a les 15.00 hores per adherir-se a l'expedient. Aquest ERO serà el major de la banca espanyola, que es va pactar aquest mes i que Gortazar ha titllat de "raonable", "responsable" i "necessari".

Per altra part, el conseller delegat ha afirmat que és important garantir la sostenibilitat del deute públic després de la pandèmia, ja que haurà crescut en uns 300.000 milions d'euros respecte al 2019. En aquest sentit, Gortázar ha considerat que els fons europeus són "una gran oportunitat" i ha demanat que s'inverteixin "de manera responsable", es facin reformes i s'acceleri el creixement per poder començar a retallar aquest deute "sense tenir altres problemes de sostenibilitat".

De fet, ha assegurat que és el "repte més important un cop superada la fase més immediata de recuperació sanitària i econòmica". D'altra banda, ha celebrat el retorn als dividends i ha dit que se'n podrà beneficiar l'obra social, l'Estat a través del FROB i els accionistes.

Per Gortázar, l'Estat "va reaccionar com havia de fer-ho" davant la crisi econòmica derivada de la sanitària. "Ens hauria agradat que no pugés el deute públic però calia treure d'aquest tràngol a famílies i empreses", ha afegit Gortázar.

Desimputació pel cas Villarejo

Durant la mateixa roda de premsa, Gortázar, ha celebrat que l'Audiència Nacional decidís aquest dijous arxivar la causa contra el banc, Repsol, l'expresident de l'entitat Isidre Fainé i el president de la petroliera, Antoni Brufau, per la contractació de l'excomissari Villarejo.

Gortázar ha celebrat aquesta decisió i ha recordat que CaixaBank ha cooperat des d'un principi amb tot el que li ha demanat l'administració de justícia. A més, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que la decisió de l'Audiència "hagi estat relativament ràpida" amb la resolució del cas. 

Cal recordar que tot va començar el passat 8 de juliol, quan l'Audiència Nacional va decidir imputar a Repsol i CaixaBank com a persones jurídiques en la causa sobre els encàrrecs realitzats a l'excomissari Villarejo, que haurien tingut com a objectiu investigar a l'expresident de Sacyr, Luis del Rivero. 

En un l'interlocutòria d'aquest dijous, l'audiència explica que durant les investigacions no s'ha trobat cap indici de la participació, "directa o indirecta", de Brufau o Fainé en els fets. I pel que fa a les empreses, el jutge entén que "no pot exigir-se responsabilitat a la persona jurídica per la mera comissió per algun dels seus directius o empleats d'algun dels delictes previstos en el Codi Penal".