El Grupo Caixabank va obtenir un benefici net atribuït de 533 milions d'euros en el primer trimestre de 2019, un 24,3% menys que el mateix període de 2018, per absència d'extraordinaris, i sense aquest efecte el resultat trimestral hagués crescut un 4,3%.

Segons ha informat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el descens del resultat es deu essencialment a la reducció dels resultats d'entitats valorades pel mètode de la participació, com a conseqüència de la no-atribució dels resultats de Repsol després de l'acord de venda (63 milions) i de BFA després de reestimació de la influència significativa i reclassificació comptable (76 milions).

També té efecte els menors resultats extraordinaris per actius i passius financers i altres el 2019, principalment per la revalorització de la participació de BPI a Viacer el 2018 (54 milions).

Sense tenir en compte aquests impactes extraordinaris de 193 milions, el benefici s'hauria incrementat un 4,3% --resultat net atribuït ajustat de 511 milions en el primer trimestre de 2018-.

El resultat del banc, que presideix Jordi Gual, es recolza en el creixement dels ingressos core del negoci, que assoleixen els 2.027 milions (+0,9%), avalats per un augment del marge d'interessos del 2,9%, fins als 1.237 milions, i malgrat el descens de les comissions del 2,2%, fins als 612 milions.

Els recursos de clients creixen en 10.981 milions, fins als 369.463 milions, un 3,1% més a tancament del primer trimestre, per la bona evolució de l'activitat comercial i la recuperació dels mercats.

Les despeses d'administració i amortització recurrents creixen un 4,7% per més despeses per l'acceleració del pla de transformació de la xarxa --oficines Store, InTouch--, una despesa més important en tecnologia i en noves iniciatives comercials, i nous requeriments normatius, a més del registre de 7 milions corresponent a l'IBI d'immobles d'ús propi.

Quant a la morositat, la ràtio del grup es redueix fins al 4,6% (-13 punts bàsics en el trimestre), mentre que els saldos dubtosos descendeixen 212 milions després de la gestió activa de la morositat, i se situen en 10.983 milions (-2.712 milions d'euros en els dotze últims mesos; la ràtio de cobertura es manté estable en el trimestre en el 54%.

Les dotacions i pèrdues per baixa d'actius es mantenen en nivells molt reduïts: 187 milions (-1,8%); la ràtio Common Equity Tier 1 (CET1) del Grup CaixaBank se situa a 31 de març de 2019 en l'11,6%.

Banca digital

L'entitat, el conseller delegat de la qual és Gonzalo Gortázar, destaca que ha continuat reforçant el seu lideratge comercial en banca de particulars i en banca digital, amb una quota de penetració a Espanya del 29,3% i del 32%, respectivament.

Segons ha detallat, compte amb una base de clients digitals a Espanya de 6,1 milions dels quals 5,4 milions són també clients de banca mòbil.

Al seu torn, el banc incideix en serveis de valor afegit, com l'ús del reconeixement facial als caixers, i de transformació, amb 377 oficines Store ja planificades a tancament del trimestre i el desplegament de InTouch a tot el territori.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat