CaixaBank ha obtingut un benefici net de 638 milions en el tancament del primer semestre, la qual cosa suposa un 9,9% menys respecte el mateix període de l'any passat que incloïa "impactes singulars" associats a la integració de Barclays Bank. I més enllà dels efectes extraordinaris, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha volgut destacar la recuperació del benefici abans d'impostos que s'ha situat en 888 milions, un 59,4% més respecte als 557 milions del mateix període del 2015 així com una reducció del saldo dubtós en 1.003 milions i de la ràtio de morositat en un 7,3% per enfortir el seu balanç. Una altra de les claus del semestre per a l'entitat presidida per Jordi Gual és el resultat del negoci bancari i assegurador que ha ascendit a 943 milions amb una rendibilitat del 10,1%.

En aquest sentit, l'entitat bancària ha remarcat que el resultat obtingut en el primer semestre es basa en un "elevat nivell d'ingressos" de 4.049 milions de marge brut amb un 11,3% menys, en "la contenció i racionalització" de les despeses d'explotació amb un 2,5% menys -sense considerar costos associats a la integració de Barclays Bank i a l'acord laboral- i els 609 milions menys de dotacions per insolvències, que suposa un descens d'un 56%.

Caiguda entre semestres, pujada entre trimestres

Més concretament, Gortázar ha reiterat que CaixaBank està fent les coses bé "en el dia d'avui", pel que ha volgut evidenciar una "diferència marcada comparativa" en els resultats entre el primer semestre de 2016 i el de 2015 on impera "una caiguda" atesos els extraordinaris de Barclays mentre que entre el primer i el segon trimestre d'aquest exercici es percep "una pujada" amb perspectiva positiva. Les xifres de CaixaBank del segon trimestre respecte el primer parlen per si soles tant pel marge brut que ha augmentat un 10,7%, el marge d'explotació i el marge d'interessos amb un 22,7% i un 6,8% més, respectivament així com l'increment del 6,8% de les comissions.

Tanmateix, aquests mateixos indicadors bancaris en la comparativa entre semestre d'un any a l'altre pateixen en gran manera l'actual context de tipus d'interès que "ja estan per terra" i que segurament "seguiran a aquests nivells durant molt temps" d'acord amb la política expansiva del Banc Central Europeu (BCE). Novament, en xifres, el marge brut ha caigut un 11,3 % interanual, fins als 4.049 milions d'euros, mentre que el d'interessos ha disminuït un 10% fins a situar-se en 2.041 milions, fortament impactat també per l'eliminació de les clàusules terra dels préstecs hipotecaris i la disminució dels ingressos de renda fixa. També, les comissions han caigut entre semestre amb un 6,1% menys impactades per la "volatilitat dels mercats" amb especial incidència en fons d'inversió i plans de pensions, i també pels ingressos més grans per operacions singulars de banca d'inversió en el primer trimestre de 2015.

La tendència "de recuperació" també es basa en la sòlida millora de la nova producció en comparació amb el primer semestre de 2015: hipotecari (+46%), consum (+58%) i empreses i corporativa (+24%). També destaca l'ascens de 304.465 milions en els recursos de clients, amb un augment del 2,7% en els primers sis mesos i del 3% del primer al segon trimestre.

Sense canvis dràstics en plantilla i oficines

"No volem fer canvis dràstics" ha assegurat Gortázar en relació amb la reducció de la xarxa d'oficines i plantilles sobre les quals ha reconegut que s'està negociant un pla d'ajustament amb la representació sindical. "Un acord no traumàtic però necessari tant per als fets servir com les institucions" i "relativament aviat", especialment per als treballadors de més edat. De moment, CaixaBank compta amb 5.131 oficines, 9.517 caixers i 13,8 milions de clients amb una quota de penetració de particulars del 28,3%. En dades del primer semestre de 2016, el banc català es troba presentin en un 93% de les localitats espanyoles de més de 5.000 habitants.

D'altra banda, Gortázar ha reivindicat la seva ferma aposta per una política constant de transformació en la xarxa d'oficines ja que "és l'estat natural i per tant és una tasca que no finalitza mai". Però transformació no té per què implicar reducció sinó en tot cas, "millora del servei". I en aquest sentit, CaixaBank està desarrolando un programa de renovació que suposarà la transformació de 200 oficines a finals de 2017, de les quals 80 es troben a Catalunya.

Gual, el millor relleu de Fainé

Ja ha passat un mes des que el consell de CaixaBank va ratificar a Gual com a relleu de l'ara president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé. Gortázar ha assegurat que Gual és "el millor president que podíem tenir" ja que és "un professional de valia demostrada, de primera classe, que coneix el sector bancari com poca gent i també el grup". Alhora, ha aprofitat per donar-li les gràcies a Fainé per la feina realitzada al capdavant de l'entitat bancària fins el 30 de juny, consolidant el lideratge de CaixaBank en quota de mercat i una posició "sana i solvent".

"No només ha deixat CaixaBank en la posició que està, sinó que també ha aconseguit que l'Obra Social hagi mantingut un pressupost de 500 milions d'euros en aquesta crisi tan llarga", ha afegit Gortázar, que s'ha mostrat convençut que Fainé seguirà fent "una magnífica feina" en aquesta àrea des de la presidència de la tercera fundació més important en volum d'actius.

I és que la reorganització de la cúpula de CaixaBank suposa "la confirmació de l'estratègia de continuïtat i un canvi tranquil i modèlic". 

BPI: espera, confiança i concentració

Sense novetats del BPI. Divendres passat, la junta d'accionistes del banc portuguès va decidir ajornar 45 dies més la seva decisió sobre eliminar una clàusula de limitació del vot del 20% dels accionistes. Gortázar que ha tret importància a un assumpte sobre el qual van votar favorablement un 85% dels accionistes, inclòs CaixaBank, s'ha mostrat convençut que una vegada transcorregut aquest termini, la clàusula desapareixerà dels estatuts. D'això depèn que CaixaBank retiri o no, per segona vegada, la seva oferta pública d'adquisició (OPA).

El banc català espera, confia i es troba "concentrat" en l'operació BPI, per la qual cosa Gortázar ha descartat estar analitzant qualsevol altra operació al mercat portuguès, com per exemple, una la més que rumorejada adquisició del Novo Banco.