CaixaBank ha presentat aquest divendres els resultats dels primers tres trimestres de l'any. Durant la roda de premsa tradicional per exposar-los, el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, ha demanat al govern espanyol, i per extensió als agents socials, que la reforma laboral compti amb el consens de les patronals i dels sindicats amb la finalitat que "perduri en el temps". En aquest sentit, Gortázar ha assegurat que veu positiu que PSOE i Unidas Podemos s'hagin posat d'acord per treballar la reforma del mercat laboral i modificar així la que va fer el Partit Popular el 2012, i que en els últims anys "desafortunadament" ha generat un nivell alt de temporalitat i precarietat.

"El mercat laboral té un component de temporalitat molt elevat i això no és bo. Per tant, qualsevol reforma que ens ajudi a reduir aquest problema és benvinguda", ha sentenciat Gortázar i ha emfatitzat que la nova reforma compti amb el suport de treballadors i empresaris, ja que "com més consens hi hagi darrere, més capacitat tindrem que perduri".

Temps de canvis

Alhora, el primer executiu de CaixaBank ha assenyalat que el món empresarial ha viscut profunds canvis en els últims anys, sobretot per l'arribada de la revolució tecnològica, que s'ha vist encara més precipitada per la crisi de la Covid i ha posat en relleu que això fa necessari "que les normes laborals del futur siguin diferents de les del passat".

En aquest sentit ha destacat la necessitat d'ajudar als treballadors més desfavorits pel canvi tecnològic a formar-se per a poder treballar en altres sectors, i en aquest punt resulta imprescindible, ha dit, l'impuls de l’FP Dual i programes de recapacitació laboral. "Aquestes qüestions s'han d'abordar per a tenir un mercat laboral que no generi persones descol·locades i que van a la desocupació. Per això em sembla bé que busquem millorar el mercat laboral en un context com l'actual", ha subratllat.

Recuperació econòmica

Després que l'INE publiqués just aquest dijous els últims indicadors d'ocupació, activitat i consum favorables amb la publicació de l'IPC i l'EPA, Gortázar, ha considerat que la recuperació econòmica després de la pandèmia serà forta, tot i que ha alertat que hi ha diversos riscos potencials que podrien retardar-la i fins i tot torpedinar-la, com per exemple l'elevada inflació, que actualment és causada per elevats preus de l'energia, o els problemes de subministraments en la cadena global de producció, ja que la demanda actualment és major a l'oferta.

De fet, el conseller delegat ha assegurat que des de CaixaBank "som optimistes, però això no vol dir que no siguem conscients que pot haver-hi obstacles. És necessari que la política fiscal i econòmica continuï fent efecte i ajudant a la recuperació".