La direcció de CaixaBank ha plantejat aquest dimarts als sindicats un ERO per a 8.291 treballadors i tancarà un total de 1.534 oficines a conseqüència de la integració de Bankia a la companyia. Això suposarà la qual cosa suposa un 18,67% del total d'empleats del banc a Espanya i el 27% de les sucursals, segons fonts sindicals.

La mateixa companyia ja va anunciar que després de la fusió hauria d'ajustar la plantilla i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar ja va comunicar que la negociació amb els sindicats començaria passada la Setmana Santa. En aquella ocasió, Gortázar també va assegurar que, des de l'empresa, es busca un ERO amb criteris "no traumàtics" i on es primarà la "voluntarietat i la meritocràcia" per tal de retenir als millors treballadors. També va confiar que la negociació acabés abans del segon trimestre de l'any.

Durant la primera reunió amb els sindicats, CaixaBank hauria explicat als sindicats que les  causes de l'ERE són productives i organitzatives i a causa de la fusió i de l'entorn actual del mercat, al qual també s'hi suma la digitalització de la companyia i dels clients.

Criteris de l'ERO

Segons ha anunciat CaixaBank en un comunicat, l'empresa ha fixat dos criteris per tal de cobrir aquestes 8.291 baixes. En primer lloc, es primarà la voluntarietat dels treballadors, però amb una condició, que els majors de 50 anys que es vulguin acollir a l'ERO no poden superar el 50%. El segon criteri serà la meritocràcia.

També cal apuntar que en aquesta mateixa trobada, CaixaBank s'ha compromès a posar en marxa un pla de recol·locació perquè els treballadors acomiadats trobin una nova ocupació en el període més curt possible.

No obstant això, la xifra comunicada aquest dimarts ha estat una mica més contundent de l'esperat pels sindicats, que creien que l'ajust podia situar-se entre els 7.000 i 8.000 afectats, i finalment ha superat la barrera dels 8.000.

Si en centrem en quants treballadors per província abandonaran l'entitat, Madrid serà la més afectada, amb unes 1.500 sortides. La segona més afectada serà Andalusia, amb més de 1.000; i la tercera serà el País Valencià, amb un total de 942. A Catalunya, però es preveuen 754 sortides, la majoria a Barcelona (595). Quant a la resta del territori, Girona en registrarà 85, Lleida 38 i Tarragona 36.

Condicions de sortida

Pel que fa a les condicions de sortida, CaixaBank ha establert quatre grups de sortides. En primer lloc els majors de 63 anys, a qui l'entitat els ofereix una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats. Al col·lectiu d'entre 58 a 63 anys i amb més de quinze anys al banc, l'entitat els ofereix el 50% del salari pensionable amb descompte de desocupació i el pagament del conveni de la Seguretat Social.

Els treballadors d'entre 55 i 58 anys amb més de quinze anys d'antiguitat rebran el 50% del salari regulat, amb un màxim de dues anualitats i, finalment, la resta de la plantilla percebrà una compensació de 25 dies per any treballat amb un topall de 18 mensualitats.

Canvi en les condicions laborals

A part de l'ERO, CaixaBank també ha presentat als sindicats una proposta de canvi en les condicions laborals "per a avançar cap a un marc de condicions sostenible i unificat" per a tots els treballadors. Concretament es tractarà de la unificació de mesures relacionades fonamentalment amb aspectes complementaris al sou i la previsió social i també en "qüestions vinculades a la flexibilitat necessària per a avançar en el model de negoci i mantenir la sostenibilitat de la xarxa rural".

Ara bé, fins a l'entrada en vigor d'aquest nou marc laboral els treballadors conservaran les condicions actuals i un cop entri en vigor es pretén que els treballadors mantinguin les condicions actuals a menys que les noves condicions siguin millors. Aquestes noves condicions també s'aplicaran als treballadors que s'incorporin a CaixaBank en un futur.

Respecte al tancament de 1.534 oficines, els criteris es basaran en la grandària del municipi i competència bancària en la plaça; la distància entre oficines de totes dues entitats; la quota de presència i coincidències. Ara bé, també es buscarà evitar l'exclusió financera i potenciar oficines de major grandària i especialització.

L'entitat, presidida per José Ignacio Goirigolzarri i el conseller delegat de la qual és Gonzalo Gortázar, suma 623.800 milions d'euros en actius totals a Espanya, la qual cosa la converteix en el banc més gran d'Espanya.

Imatge principal: Fotografia d'arxiu del logotip de CaixaBank en una de les seves oficines - Jesús Hellín / Europa Press