CaixaBank ha obtingut uns beneficis de 1.985 milions d'euros durant el 2018, fet que representa un augment del 17,8% respecte l'any anterior, segons ha informat l'entitat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i ha explicat el seu president, Jordi Gual, durant la presentació de resultats a València. "Estem molt orgullosos del que hem aconseguit, sobretot perquè ha estat en un entorn complicat", assegura Gual. 

De fet, el president de CaixaBank ha explicat que "els darrers mesos s’ha fet palesa una certa desacceleració en l'economia global" i ha avisat que "l’any que comencem estarà marcat segurament per aquestes qüestions, ja que aquestes incerteses és poc probable que es resolguin aviat". Per incerteses, Gual s'ha referit a "grans desafiaments que impliquen el sector bancari" com els tipus d’interès molt baixos i un creixement modest del crèdit; la transformació digital, "que està portant més competència i reduint els marges"; reparar la reputació "danyada" al llarg dels anys de la crisi, "cosa essencial perquè el sector bancari es basa principalment en la confiança de la clientela". 

El BPI, la rendibilitat i la reducció d'actius dubtosos

El conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, atribueix aquest resultats a la fortalesa dels ingressos 'core', una aportació superior del banc portuguès BPI, que ja controla al 100%, la reducció dels actius no estratègics i un augment "molt significatiu" de la rendibilitat. 

Gortázar ha assegurat que el BPI ha tingut "un comportament fantàstic i manté un dinamisme comercial important" i a més, ha aconseguit completar la xifra de sinèrgies, explica el conseller delegat. Ha recordat també que ha estat reconegut com a 'Millor Banc per Euromoney'.

Els ingressos 'core' del negoci –marge d'interessos, comissions, ingressos del negoci d'assegurances, la posada en equivalència de Segurcaixa Adeslas i les participacions del BPI- van assolir els 8.217 milions d'euros –un 4,2% més- i el total d'ingressos fins als 8.767 milions d'euros, un 6,6% més. Alhora, la ràtio d'eficiència també ha millorat, en un 3,5%. 

CaixaBank també ha fet una forta reducció dels actius problemàtics, que inclou els dubtosos i els adjudicats. D'una banda, els dubtosos s'han reduït significativament, aconseguint una ràtio de morositat del 4,7% -reducció del 5,2% durant el pla estratègic-. Pel que fa als adjudicats, destaca la venda de la cartera immobiliària a Lone Star el quart trimestre del 2018. 

Gual ha explicat que en els darrers quatre anys, el grup "ha reforçat sense dubte el lideratge comercial i ha donat un pas molt important completant l’adquisició del BPI".

Caigudes a borsa el dia de presentació

Malgrat els resultats extraordinaris de l'entitat, CaixaBank ha registrat fortes caigudes a borsa des de l'obertura del mercat, caient més d'un 7%. Quelcom estrany en un dia de presentació de resultats i més encara sent aquests tan positius. 

Preguntat per aquest fenomen, Gortázar ha assegurat que no sabia a què eren degudes les caigudes i ha explicat que "el mercat valora expectatives, el que passa a la borsa no vol dir que l’any sigui bo o no". 

Per la seva banda, Gual ha explicat que "el mercat és sobirà i està veient de nou que les expectatives que tenia poden ser diferents". A més, ha assegurat que donat l'entorn que ha comentat, "pel que fa al negoci bancari del dia a dia, segueix sent complicat".

Davant de les caigudes dels mercats, només ha conclòs que "esperarem perquè els mercats canvien, nosaltres seguirem gestionant el banc el millor que sapiguem i estic segur que els mercats ens reivindicaran com ens mereixem". 

Fi "amb èxit" del pla estratègic

Amb la finalització d'aquest exercici 2018, acaba també el pla estratègic 2015-2018, un pla que Gual assegura que han finalitzat "amb èxit". "Partim d’una molt bona base pel pla estratègic 2019-2021, però tenim molt present que l’entorn serà cada vegada més complicat", explica el president de l'entitat. 

Un dels principals objectius del pla 2015-2018 era aconseguir que la rendibilitat augmentés, “i així ha estat”, passant del 3,4% el 2014 fins el 9,3% el 2018, fins els 1.985 milions. Així doncs, explica que "hem millorat la rendibilitat del grup per sobre dels nivells que ens exigeixen les autoritats. Estem molt orgullosos del que hem aconseguit, principalment perquè ha estat en un entorn complicat".

Amb tot, fa poques setmanes, l'entitat va presentar un ERO que afecta 2.157 treballadors en el marc del Pla Estratègic 2019-2021.